петак, 26. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Мирко Цветковић: Бели шенген тек 2010
Хроника

Мирко Цветковић: Бели шенген тек 2010

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 06. јануар 2009.

Србија би у априлу ове године требало да поднесе захтев за добијање статуса кандидата за пријем у чланство у Европској унији и стављање на белу шенгенску листу, изјавио је данас премијер Србије Мирко Цветковић и оценио да ће ЕУ позитивно одговорити на наше захтеве тек следеће године.

Цветковић је објаснио да у ЕУ предстоје избори за нови парламент Уније, што ће донекле одложити решавање захтева Србије и додао да због тога не треба бити незадовољан, пошто ће се радити о неколико месеци почетком 2010. године.

Премијер је у интервјуу телевизији "Авала" подсетио да припреме за подношење те две апликације припрема Савет за европске интеграције.

Он је напоменуо да је за испуњавање услова за стављање на белу шенгенску листу потребно да се испуне одређени технички услови, а то би највероватније требало да буде до краја априла ове године.

Одговарајући на питање да ли постоји могућност да ће морати да дође до ребаланса буџета за 2009. већ у првом кварталу, Цветковић је рекао да је о томе још рано говорити, али није искључио ту могућност уколико се испостави да приходи буду мањи од предвиђених.

Он је казао да ће се извршење буџета свакодневно пратити, и уколико се испостави да порески и непорески приходи буду мањи од планираних, онда ће се прећи на планирање расхода путем квота.

Повећање стопе пореза на додату вредност (ПДВ) није предвиђено буџетом за 2009. годину, нагласио је Цветковић и напоменуо да уколико се то учини, онда би то довело до повећања инфлације.

Због тога што се у јануару планира примена Споразума о стабилизацији и придруживању, биће смањене неке царине на увозну робу из ЕУ, као што је двоструко мања царина на увоз аутомобила, рекао је он и истакао да ће на другој страни, привреда и грађани имати прилику да заблеже суфицит, јер ће домаћа индустрија имати јефтинији репроматеријал, а грађани јефтинију робу из ЕУ.

Замољен за коментар о перспективама српске привреде која је под притиском светске кризе, Цветковић је подсетио да је влада донела пакет мера који предвиђа кредит од Европске инвестиционе банке у износу од око 250 милиона евра за развој малих и срдењих предузећа, затим ће из буџета бити издвојено око 200 милиона евра за подстицај привреде преко Фонда за развој.

Обезбеђене су и суверене гаранције државе у износу од око 40 милиона евра као гаранција домаћим банакама за кредитирање реалног сектора, додао је Цветковић.

Председник Владе Србије објаснио је да ова трећа мера има циљ да прелије велику ликвидност из банкарског сектора у реални сектор, и при томе ће утицати да се камате на кредите преполове са 24 на око 12 одсто годишње.

(Мондо)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер