Početna strana > Hronika > Miodrag Jakšić: Srbi u Mađarskoj 17 godina čekaju na predstavnika u parlamentu
Hronika

Miodrag Jakšić: Srbi u Mađarskoj 17 godina čekaju na predstavnika u parlamentu

PDF Štampa El. pošta
subota, 12. septembar 2009.

BEOGRAD – Državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu Miodrag Jakšić izjavio je danas da je položaj Srba u Mađarskoj među boljima u regiona, ali da, iako im je to zagarantovano mađarskim ustavom, Srbi u ovoj državi već sedamnaest godina čekaju da ostvare pravo na svog predstavnika u parlamentu.

„Verujem da ćemo, u naredom periodu, u dijalogu sa mađarskim vlastima, u svrhu postizanja harmoničnih dobrosusedskih odnosa i opšte saradnje u regionu, doći do rešenja da naša manjina u Mađarskoj dobije svog predstavnika u parlamentu”, rekao je Jakšić danas u Pečuju, na sednici Skupštine „Samouprave Srba”.

Kako je saopštilo Ministarstvo za dijasporu, Mađarska je 1993. godine Srbima priznala status nacionalne manjine, zakon o pravima manjina usvojen je iste godine, ali je pod stalnom tendencijom menjanja, što ima za rezultat smanjivanje manjinskih prava.

Srpska manjina učestvuje u 27 mesnih i 14 kvartovskih samouprava, ali nema svoje predstavnike u skupštini i vladi Mađarske.

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, u Mađarskoj živi 3.816 Srba.

Međutim, prema broju članova srpskih asocijacija, učenika u osnovnim školama i srpskoj gimnaziji, kao i prema broju vernika, „Samouprava Srba” procenjuje da ih je oko 10.000, i to pretežno starosedelaca.

Pored starosedelaca, potomaka Srba iz vremena pre i posle Čarnojevića, u Mađarskoj žive i naši sunarodnici koji su početkom 90-ih godina 20. veka počeli da se doseljavaju uglavnom u Segedin i Budimpeštu.

„Samouprava Srba”, krovna organizacija srpskog naroda u Mađarskoj, trenutno radi na rekonstrukciji velikog prostora u centru Budimpešte, gde planira otvaranje Srpskog kulturnog centra.

Jakšić je kazao da je za ovaj projekat neophodna saradnja i podrška obe zemlje, i Srbije i Mađarske.

(Politika)