Хроника

Миодраг Јакшић: Срби у Мађарској 17 година чекају на представника у парламенту

Штампа
субота, 12. септембар 2009.

БЕОГРАД – Државни секретар у Министарству за дијаспору Миодраг Јакшић изјавио је данас да је положај Срба у Мађарској међу бољима у региона, али да, иако им је то загарантовано мађарским уставом, Срби у овој држави већ седамнаест година чекају да остваре право на свог представника у парламенту.

„Верујем да ћемо, у наредом периоду, у дијалогу са мађарским властима, у сврху постизања хармоничних добросуседских односа и опште сарадње у региону, доћи до решења да наша мањина у Мађарској добије свог представника у парламенту”, рекао је Јакшић данас у Печују, на седници Скупштине „Самоуправе Срба”.

Како је саопштило Министарство за дијаспору, Мађарска је 1993. године Србима признала статус националне мањине, закон о правима мањина усвојен је исте године, али је под сталном тенденцијом мењања, што има за резултат смањивање мањинских права.

Српска мањина учествује у 27 месних и 14 квартовских самоуправа, али нема своје представнике у скупштини и влади Мађарске.

Према попису становништва из 2001. године, у Мађарској живи 3.816 Срба.

Међутим, према броју чланова српских асоцијација, ученика у основним школама и српској гимназији, као и према броју верника, „Самоуправа Срба” процењује да их је око 10.000, и то претежно староседелаца.

Поред староседелаца, потомака Срба из времена пре и после Чарнојевића, у Мађарској живе и наши сународници који су почетком 90-их година 20. века почели да се досељавају углавном у Сегедин и Будимпешту.

„Самоуправа Срба”, кровна организација српског народа у Мађарској, тренутно ради на реконструкцији великог простора у центру Будимпеште, где планира отварање Српског културног центра.

Јакшић је казао да је за овај пројекат неопходна сарадња и подршка обе земље, и Србије и Мађарске.

(Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]