Početna strana > Hronika > Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore: Otpravnik poslova Ambasade Srbije u Podgorici kršio slovo i duh Bečke konvencije; Dačić: Preduzećemo recipročne mere
Hronika

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore: Otpravnik poslova Ambasade Srbije u Podgorici kršio slovo i duh Bečke konvencije; Dačić: Preduzećemo recipročne mere

PDF Štampa El. pošta
sreda, 29. januar 2020.

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Srbija nema razloga da zabrani ministarki-savetnici u Ambasadi Crne Gore u Beogradu prisustvo sastancima s predstavnicima državnih organa i državnih institucija Srbije.

Ministarstvo je ocenilo da je takva mera Ministarstva inostranih poslova Srbije prema crnogorskoj diplomatkinji izraz "pukog reciprociteta" zbog mere koju je Crna Gora preduzela prema ministru savetniku u Ambasadi Srbije u Podgorici.

 Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je ranije danas da je Crna Gora zabranila prisustvo sastancima državnih organa i institucija otpravniku poslova Ambasade Srbije u Podgorici Ljubiši Milanoviću, posle čega je Srbija primenila recipročnu meru prema "ličnosti broj dva" crnogorske ambasade u Beogradu - ministarki savetnici Ani Ražnatović.

"U delovanju ministra-savetnika Ambasade Republike Srbije u Podgorici, stekli su se, i nepobitno su utvrđeni, postupci kojima se flagrantno krši slovo i duh Bečke konvencije, dobra vera i dobra praksa u međudržavnim odnosima i diplomatskim relacijama", navodi crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Saopšteno je da ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović "precizno i detaljno obavešten o karakteru ovih aktivnosti, kao i o odgovarajućim merama koje će biti preduzete od strane crnogorskih organa".

"S druge strane, naša diplomatkinja u zvanju ministra-savetnika u Ambasadi Crne Gore u Beogradu ponaša se i deluje primereno i uzorno, poštujući sve standarde i uzuse Bečke konvencije, pa, osim, pukog reciprociteta, stvarnih motiva i razloga za preduzimanje mera protiv nje nema", zaključuje Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore u saopštenju.

Dačić: Beograd prema Podgorici preduzima recipročne mere

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da se Srbija zalaže za dijalog i smirivanje situacije u Crnoj Gori, da ne osporava crnogorsku državnost, ali da će reagovati na svaki napad na Srbe i recipročno odgovarati na sve poteze Crne Gore.

Povodom sastanka koji je prošle noći sazvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbog pogoršane situacije u regionu, Dačić je, nakon potpisivanja memoranduma o saradnji sa Institutom za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, rekao novinarima da je sastanak sazvan posle incidenta, odnosno napada na mladića u Podgorici koji je pokazao tri prsta, nakon čega je prebijen.

Dačić je rekao da su se nadležni državni organi obratili crnogorskim relevantnim institucijama sa zahtevom da objasne o čemu je reč, da li su motivi za napad etnički i da li je reč o nasilju nad Srbima.

Dačić je kazao i da je Crna Gora zabranila prisustvo sastancima državnih organa i institucija otpravniku poslova Ambasade Srbije u Podgorici (Ljubiša Milanović) posle čega je Srbija primenila recipročne mere prema „ličnosti broj dva“ crnogorske ambasade u Beogradu (ministar savetnik Ana Ražnatović).

Dačić je rekao da optužbe crnogorskih vlasti na račun Milanovića, nekadašnjeg funkcionera beogradske kriminalističke policije, da se ne ponaša u skladu sa diplomatskim pravilima, ne odgovoraju istini, i da je zato Srbija primenila recipročne mere.

On je naveo da je Crna Gora, kada se desio pokušaj paljenja zastave te države u Beogradu, reagovala i uputila protest, ali se se nije oglasila „povodom snimaka na kojima se vidi uriniranje po zastavi Srbije kod njih“.

„Srbija stoji iza interesa i prava našeg naroda koji živi u Crnoj Gori. Mi se borimo isključivo za prava srpskog naroda, koji čini 29 odsto stanovništva. Problemi u Crnoj Gori nisu provocirani iz Srbije, naprotiv, oni se smiruju uravnoteženom reakcijom vlasti iz Beograda“, rekao je Dačić.

On je podsetio na izjavu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića iz 1989. da se „ponosi srpskim poreklom i crnogorskom državnošću“ i da je „dugo godina vlast plašila narod velikosrpskom hegemonijom da bi opstala na vlasti“ i dodao da je Đukanović bio u pravu.

Ako vlast u Crnoj Gori promoviše antisrpstvo, to ne može da naiđe na aplauz u Beogradu, rekao je.

(Beta)