Хроника

Министарство спољних послова Црне Горе: Отправник послова Амбасаде Србије у Подгорици кршио слово и дух Бечке конвенције; Дачић: Предузећемо реципрочне мере

Штампа
среда, 29. јануар 2020.

Црногорско Министарство спољних послова саопштило је да Србија нема разлога да забрани министарки-саветници у Амбасади Црне Горе у Београду присуство састанцима с представницима државних органа и државних институција Србије.

Министарство је оценило да је таква мера Министарства иностраних послова Србије према црногорској дипломаткињи израз "пуког реципроцитета" због мере коју је Црна Гора предузела према министру саветнику у Амбасади Србије у Подгорици.

 Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић казао је раније данас да је Црна Гора забранила присуство састанцима државних органа и институција отправнику послова Амбасаде Србије у Подгорици Љубиши Милановићу, после чега је Србија применила реципрочну меру према "личности број два" црногорске амбасаде у Београду - министарки саветници Ани Ражнатовић.

"У деловању министра-саветника Амбасаде Републике Србије у Подгорици, стекли су се, и непобитно су утврђени, поступци којима се флагрантно крши слово и дух Бечке конвенције, добра вера и добра пракса у међудржавним односима и дипломатским релацијама", наводи црногорско Министарство спољних послова.

Саопштено је да амбасадор Србије у Подгорици Владимир Божовић "прецизно и детаљно обавештен о карактеру ових активности, као и о одговарајућим мерама које ће бити предузете од стране црногорских органа".

"С друге стране, наша дипломаткиња у звању министра-саветника у Амбасади Црне Горе у Београду понаша се и делује примерено и узорно, поштујући све стандарде и узусе Бечке конвенције, па, осим, пуког реципроцитета, стварних мотива и разлога за предузимање мера против ње нема", закључује Министарство спољних послова Црне Горе у саопштењу.

Дачић: Београд према Подгорици предузима реципрочне мере

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да се Србија залаже за дијалог и смиривање ситуације у Црној Гори, да не оспорава црногорску државност, али да ће реаговати на сваки напад на Србе и реципрочно одговарати на све потезе Црне Горе.

Поводом састанка који је прошле ноћи сазвао председник Србије Александар Вучић због погоршане ситуације у региону, Дачић је, након потписивања меморандума о сарадњи са Институтом за националну и међународну безбедност, рекао новинарима да је састанак сазван после инцидента, односно напада на младића у Подгорици који је показао три прста, након чега је пребијен.

Дачић је рекао да су се надлежни државни органи обратили црногорским релевантним институцијама са захтевом да објасне о чему је реч, да ли су мотиви за напад етнички и да ли је реч о насиљу над Србима.

Дачић је казао и да је Црна Гора забранила присуство састанцима државних органа и институција отправнику послова Амбасаде Србије у Подгорици (Љубиша Милановић) после чега је Србија применила реципрочне мере према „личности број два“ црногорске амбасаде у Београду (министар саветник Ана Ражнатовић).

Дачић је рекао да оптужбе црногорских власти на рачун Милановића, некадашњег функционера београдске криминалистичке полиције, да се не понаша у складу са дипломатским правилима, не одговорају истини, и да је зато Србија применила реципрочне мере.

Он је навео да је Црна Гора, када се десио покушај паљења заставе те државе у Београду, реаговала и упутила протест, али се се није огласила „поводом снимака на којима се види уринирање по застави Србије код њих“.

„Србија стоји иза интереса и права нашег народа који живи у Црној Гори. Ми се боримо искључиво за права српског народа, који чини 29 одсто становништва. Проблеми у Црној Гори нису провоцирани из Србије, напротив, они се смирују уравнотеженом реакцијом власти из Београда“, рекао је Дачић.

Он је подсетио на изјаву црногорског председника Мила Ђукановића из 1989. да се „поноси српским пореклом и црногорском државношћу“ и да је „дуго година власт плашила народ великосрпском хегемонијом да би опстала на власти“ и додао да је Ђукановић био у праву.

Ако власт у Црној Гори промовише антисрпство, то не може да наиђе на аплауз у Београду, рекао је.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]