Početna strana > Hronika > Ministarstvo pravde SAD: Agenti FBI su uzeli 11 kompleta poverljivih dokumenata, uključujući neke označene kao „strogo poverljive“ iz Trampove kuće. Verujemo da je Tramp prekršio Zakon o špijunaži
Hronika

Ministarstvo pravde SAD: Agenti FBI su uzeli 11 kompleta poverljivih dokumenata, uključujući neke označene kao „strogo poverljive“ iz Trampove kuće. Verujemo da je Tramp prekršio Zakon o špijunaži

PDF Štampa El. pošta
petak, 12. avgust 2022.

Agenti FBI-a koji su ove nedelje pretresli kuću bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u Mar-a-Lagu na Floridi uzeli su 11 kompleta poverljivih dokumenata, uključujući neke označene kao strogo poverljive, saopštilo je danas američko Ministarstvo pravde, istovremeno obelodanjujući da postoji verovatan razlog da veruju da je prekršio Zakon o špijunaži.

Ministarstvo pravde je saopštilo američkom sudiji Brusu Rejnhartu u svom zahtevu za izdavanje naloga da ima verovatan razlog da veruje da je Tramp prekršio Zakon o špijunaži, savezni zakon koji zabranjuje posedovanje ili prenos informacija o nacionalnoj odbrani, preneo je Rojters.

FBI je sa imanja Mar-a-Lago odneo 20 kutija u kojima su bili dokumenti, fotoalbumi, rukom pisana poruka i izvršno odobrenje za pomilovanje Trumpovog saveznika Rodžera Stona, piše "Vol strit džurnal".

Na popisu zaplenjenih stvari su i informacije o predsedniku Francuske, piše list, ali nije jasno da li se radi o aktualnom šefu države Emanuelu Makronu.

Popis dokumenata na sedam stranica uključuje i nalog za pretres FBI-ju koji je odobrio sudija Brus Rejnhart.

Otkriće da je Tramp imao dokumente označene kao "strogo poverljive" moglo bi za njega stvoriti veliku pravnu opasnost.

Tramp je ranije danas odbacio pisanje "Vašington posta" u kojem se tvrdi da je FBI u Mar-a-Lagu tražio "strogo poverljive" dokumente vezane za nuklearno naoružanje.

(Telegraf.rs)