Početna strana > Hronika > Milo Đukanović: Od kada je Vučić došao na vlast on je hrabro otvorio razna pitanja od Kosova, do regionalne saradnje i evrointegracija
Hronika

Milo Đukanović: Od kada je Vučić došao na vlast on je hrabro otvorio razna pitanja od Kosova, do regionalne saradnje i evrointegracija

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 24. mart 2016.

Odnos zvanične državne politike Srbije prema Crnoj Gori od 2012. značajno je unapređen nego ranije smatra crnogorski premijer Milo Đukanović.

Foto: Beta, AP

Kako je rekoa, on u tim odnosima "ne vidi ranije dominantnu destrukciju".

"Nakon što je, sa premijerom Vučićem na čelu, Srbija napokon hrabro otvorila neke teme i pitanja koja su prethodne vlasti u njoj prećutkivale ili odgađale - od Kosova do reformi, od regionalne saradnje do evropske integracije - u taj stav još i više verujem", naveo je Đukanović.

Na konstataciju da u Beogradu postoji teza da je veoma doprineo političkom porazu Borisa Tadića na predsedničkim izborima 2012, Đukanović za portal "Dani" kaže da u tim događanjima nije imao nikakav angažman, osim što se, kako je rekao, pred početak predizborne kampanje javno sreo sa Tpmislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem.

To opisuje kao pristojan odgovor na iniciajtivu, kako kaže, političara sa kojima je u prošlosti imao međusobno veoma krupne političke razlike.

"Međutim, tokom tog razgovora shvatio sam da pred sobom imam ljude spremne da na sebe preuzmu odgovornost za neophodne promene u Srbiji, što mi je delovalo dovoljno inspirativno da pokušam da saznam da li je moguće, u slučaju njihove izborne pobede, izgraditi bolje i harmoničnije odnose dve države. Za sada se pokazalo da je to bio dobar potez, dobra politička investicija".

Trenutni odnosi sa Srbijom, ističe Đukanović, zaslužuju afirmaciju i poverenje.

"Ako izvesne pojedinačne stavove i disoniranja uporedimo sa prethodnim vremenima u kojima smo se svakodnevno susretali ne samo sa verbalnim političkim provokacijama nego i sa operativnim ugrožavanjem bezbednosne stabilnosti Crne Gore, moramo reći da trenutni odnosi zaslužuju afirmaciju i povjerenje", rekao je.

Na pitanje zar nije neobično to što crnogorski državni vrh "glasno ćuti" na brojne uvrede koje konstantno stižu iz Predsedništva Srbije, Đukanović ističe da u državnoj politici Srbije danas ne vidi ranije dominantnu destrukciju.

"Umesto toga, uočavamo uvažavanje realnosti: država smo koja samostalno bira svoj put, što je najvažnije i za Crnu Goru i za budućnost crnogorsko-srpskih odnosa. Tačno je da postoje 'politički izleti; na koje ste ukazali, koji su više nalik Miloševićevom ili Koštuničinom političkom modelu, nego odnosima koje uspostavlja savremena Srbija", rekao je Đukanović.

Na to, kaže, Crna Gora odgovara neslaganjem, koje podrazumeva državničku pristojnost.

"Dakle, upravo onako kako je to učinio predsednik Crne Gore Filip Vujanović. Jasno je da Crna Gora nikada neće dozvoliti da je bilo ko vređa ili omalovažava, ali isto tako ne može sebi priuštiti luksuz da se sukobljava i svađa, da gubi vreme u besmislenim i jalovim političkim prepucavanjima i raspravama", naveo crnogorski premijer.

Upitan za odnose sa Borisom Tadićem, Đukanović je rekao da bivši srpski predsednik veoma dobro zna da su se ispod, kako je rekao, prividnog međusobnog uvažavanja, u ravno predstavnika dve države - uvek krili opasni pokušaji opstrukcije Crne Gore od politike koju je personifikovao.

Siguran da, kako kaže, njegove ocene Tadića nimalo ne iznenađuju, Đukanović je, na pitanje šta još zamera bivšem srpskom predsedniku, rekao:

"Pre svega naglašenu potrebu da potenciranjem navodnih problema u Crnoj Gori, afirmiše vlastite ili rezultate države na čijem je čelu. I Briselu i Vašington su, naime, od beogradske vlasti koju je Boris Tadić personifikovao, svakodnevno servirane priče o tome kako se Srbija navodno suočava sa strašnim problemom da zaustavi izvoz ogromnog kriminala iz Crne Gore. Što je, uskoro se pokazalo, bilo daleko od istine".

Sa druge strane, Đukanović tvrdi da nije bilo međunarodne adrese na kojoj je on razgovarao i o tadašnjoj i o današnjoj Srbiji, a na kojoj, kako kaže, nije krajnje iskreno govorio da je reč o državi koja je najvažnija za naš region i da bi bilo veoma važno da kao takva Srbija što pre zauzme svoje mesto u evropskoj kompoziciji Balkana.

(B92)