Početna strana > Hronika > Milan Stamatović i nekoliko stotina zlatiboraca protestovalo ispred Vlade Srbije
Hronika

Milan Stamatović i nekoliko stotina zlatiboraca protestovalo ispred Vlade Srbije

PDF Štampa El. pošta
petak, 19. maj 2017.

Kolona od nekoliko stotina Zlatiboraca protestovala je danas ispred zgrada Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva, zbog neizdavanja građevinskih dozvola za izgradnju "najduže gondole" na svetu na Zlatiboru.

Organizatori protesta su na pisarnici Ministarstva građevinarstva predali dokumentaciju za izdavanje građevinskih dozvola, koja je dostavljena Vladi i ranije.

Zlatiborce je predvodio predsednik Skupštine opštine Čajetina Milan Stamatović. Na protestu su bili prisutni i narodni poslanici Đorđe Vukadinović, Boško Obradović, Miladin Ševarlić i Marija Janjušević.

Stamatović, je istakao da "Zlatiborci nisu došli da ruše, već da grade Beograd" i da "neće dozvoliti rasprodaju državne imovine". On je najavio da će Zlatiborci u septembru "ponovo biti na čelu kolone koja će doći u Beograd da se bori protiv istorijske nepravde i rasprodaje državne imovine". "Ako Vlada ne poništi odluku o prodaji državne imovine, vidimo se ponovo 1. septembra u Beogradu", poručio je Stamatović.

Iako je najavljeno da će doći bagerima, na skupu nije viđen nijedan, ali je prisutan bio DŽo Bagerista.

Kolona od nekoliko stotina Zlatiboraca krenula je od crkve Svetog Marka u Beogradu u protestnu šetnju do zgrade vlade, kako bi izrazili protest zbog neizdavanja građevinskih dozvola za izgradnju "najduže gondole" na svetu na Zlatiboru.

Demonstracije do Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva predvodi predsednik Skupštine opštine Čajetina Milan Stamatović.

Protesti se održavaju pod geslom "Stop republičkoj diskriminaciji, slobodna teritorija Zlatibor", uz muzičku pratnju trubača.

Kolona sa Zlatibora ući će u Beograd predvođena bagerima koji su par sati pre "glavnine" krenuli na protest. Zlatiborcima će se na putu pridružiti Čačani i Kraljevčani, a očekje se i podrška Beograđana - članova opozicionih stranaka.

Predsednik opštine Milan Stamatović današnji protest najavio je kao "dolazak pod prozore nenarodnoj vlasti. Zborno mesto je crkva Svetog Marka odakle će se protestanti zaputiti ka Vladi Srbije.

- Danas branimo celu Srbiju od Horgoša do Dragaša od pokušaja klasične okupacije i otimačine od misterioznih stranih i domaćih tajkuna i kvaziinvestitora - poručio je pred put predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Na pisarnici zgrade Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zlatiborci će predati "spisak desetina kilograma dokumenata koje je opština Čajetina predala toj adresi radi dobijanja građevinske dozvole za izgradnju gondole". Potom će Ministarstvu poljoprivrede biti predat zvaničan prigovor zbog "pokušaja besprizornog otimanja više od trećine otimanja opštine Čajetina pod firmom formiranja Parka prirode Zlatibor".

Prethodno, Čajetina je po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja, od Ministarstva građevinarstva zatražila uvid u kompletnu dokumentaciju na osnovu koje je izdata građevinska dozvola za "Beograd na vodi", "da bi se uverili da li je i za njegovog tajnovitog investitora važila ista procedura".

Na pisarnici Vlade Srbije Čajetinci će, zbog "pravnog terora", predati zahtev za smenu ministarki Zorane Mihajlović i Nele Kuburović, i državnih sekretarki Stane Božović i Aleksandre Damnjanović.

(Blic)