Početna strana > Hronika > Mihael Rot: Berlin želi da vidi veću posvećenost Evropske unije Zapadnom Balkanu
Hronika

Mihael Rot: Berlin želi da vidi veću posvećenost Evropske unije Zapadnom Balkanu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 22. septembar 2020.

Nemački državni sekretar Mihael Rot rekao je da Berlin želi da vidi veću posvećenost Evropske unije Zapadnom Balkanu i da dodao da je Zapadni Balkan za EU "centralni teren".

On je pozvao na konstruktivnost sve zemlje članice kada je u pitanju saradnja na napretku zemalja Zapadnog Balkana ka EU, prenosi Tanjug.

 “Tražim konstruktivan duh svih, jer Zapadni Balkan nije naše “zadnje dvorište”, već naš “centralni teren”. U interesu svih zemlja članica, pogotovo suseda Zapadnog Balkana, jeste da se regiji da evropska perspektiva i da on postane mesto mira, stabilnosti i pomirenja”, rekao je Rot.

Nakon predsedavanja Savetom ministar EU za opšte poslove, ocenio je da Nemačka, kao trenutno predsedavajuća članica EU, pridaje veliku važnost dešavanjima na Zapadnom Balkanu.

Rot navodi da Nemačka čini sve kako bi u decembru ove godine organizovala prvu Međuvladinu konferenciju EU i Severne Makedonije, čime bi bili otvoreni pristupni pregovori sa Skopljem.

Povodom najava da će Bugarska blokirati pristupni proces Severne Makedonije zbog spora oko makedonskog jezika i identiteta, nemački državni sekretar kaže da Berlin želi da gradimo stabilne mostove i da je u razgovorima s bugarskim partnerima.

“Ne bi trebalo da dodajemo zahteve koji nisu postojali u ranijim zaključcima Saveta, niti u osnovnim principima proširenja u vezi sa kojima smo se dogovorili”, zaključio je Rot.

(Agencije)