Хроника

Михаел Рот: Берлин жели да види већу посвећеност Европске уније Западном Балкану

Штампа
уторак, 22. септембар 2020.

Немачки државни секретар Михаел Рот рекао је да Берлин жели да види већу посвећеност Европске уније Западном Балкану и да додао да је Западни Балкан за ЕУ "централни терен".

Он је позвао на конструктивност све земље чланице када је у питању сарадња на напретку земаља Западног Балкана ка ЕУ, преноси Танјуг.

 “Тражим конструктиван дух свих, јер Западни Балкан није наше “задње двориште”, већ наш “централни терен”. У интересу свих земља чланица, поготово суседа Западног Балкана, јесте да се регији да европска перспектива и да он постане место мира, стабилности и помирења”, рекао је Рот.

Након председавања Саветом министар ЕУ за опште послове, оценио је да Немачка, као тренутно председавајућа чланица ЕУ, придаје велику важност дешавањима на Западном Балкану.

Рот наводи да Немачка чини све како би у децембру ове године организовала прву Међувладину конференцију ЕУ и Северне Македоније, чиме би били отворени приступни преговори са Скопљем.

Поводом најава да ће Бугарска блокирати приступни процес Северне Македоније због спора око македонског језика и идентитета, немачки државни секретар каже да Берлин жели да градимо стабилне мостове и да је у разговорима с бугарским партнерима.

“Не би требало да додајемо захтеве који нису постојали у ранијим закључцима Савета, нити у основним принципима проширења у вези са којима смо се договорили”, закључио је Рот.

(Агенције)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]