Početna strana > Hronika > Mateo Salvini: Spreman sam da napravim koaliciju sa Berluskonijevom strankom Forca Italija
Hronika

Mateo Salvini: Spreman sam da napravim koaliciju sa Berluskonijevom strankom Forca Italija

PDF Štampa El. pošta
utorak, 13. avgust 2019.

 Zamenik italijanskog premijera i lider desničarske Lige Mateo Salvini izjavio je da je spreman da napravi koaliciju sa strankom Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija, koja bi izašla na vanredne izbore koji su na pomolu.

"Nameravam da se sastanem sa Berluskonijem i predsednicom krajnje desničarske partije Braća Italije Đorđijom Meloni", rekao je Salvini u intervjuu za "Il Đornale", koji je vlasništvu Berluskonija, prenosi Politiko.

On je istakao da će im predložiti sporazum koji bi bio "širi od starog desnog centra", dodavši da su gradonačelnici nekih gradova napravili dobru atmosferu i da bi u koaliciju mogle da uključi i neke "građanske liste" sa lokalnim funkcionerima, kako bi se sakupilo što više glasova.

Salvini je prošle nedelje izjavio da je raskinuta koalicija sa Pokretom pet zvezdica i sada Senat treba da odredi datum glasanja o poverenju vladi Đuzepea Kontea.

Većina u Senatu je bila za to da se glasanje zakaže sa 20. avgust, ali su se tome usporotivili predstavnci Lige, Force Italija i Braće Italije.

Pošto odluka o glasanju o poverenju vladi mora da se donese konsenzusom, predsednica Senata Marija Elizabeta Alberti Kaselati saopštila je da će se sutra doneti odluka o datumu glasanja.

Ukoliko bude izglasano nepoverenje vladi, što se očekuje, predsednik Italije Serđo Matarela će odlučiti da li će zakazati nove izbore ili će odrediti vršioca dužnosti premijera.

(Fonet)