Хроника

Матео Салвини: Спреман сам да направим коалицију са Берлусконијевом странком Форца Италија

Штампа
уторак, 13. август 2019.

 Заменик италијанског премијера и лидер десничарске Лиге Матео Салвини изјавио је да је спреман да направи коалицију са странком Форца Италија бившег премијера Силвија Берлусконија, која би изашла на ванредне изборе који су на помолу.

"Намеравам да се састанем са Берлусконијем и председницом крајње десничарске партије Браћа Италије Ђорђијом Мелони", рекао је Салвини у интервјуу за "Ил Ђорнале", који је власништву Берлусконија, преноси Политико.

Он је истакао да ће им предложити споразум који би био "шири од старог десног центра", додавши да су градоначелници неких градова направили добру атмосферу и да би у коалицију могле да укључи и неке "грађанске листе" са локалним функционерима, како би се сакупило што више гласова.

Салвини је прошле недеље изјавио да је раскинута коалиција са Покретом пет звездица и сада Сенат треба да одреди датум гласања о поверењу влади Ђузепеа Контеа.

Већина у Сенату је била за то да се гласање закаже са 20. август, али су се томе успоротивили представнци Лиге, Форце Италија и Браће Италије.

Пошто одлука о гласању о поверењу влади мора да се донесе консензусом, председница Сената Марија Елизабета Алберти Каселати саопштила је да ће се сутра донети одлука о датуму гласања.

Уколико буде изгласано неповерење влади, што се очекује, председник Италије Серђо Матарела ће одлучити да ли ће заказати нове изборе или ће одредити вршиоца дужности премијера.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]