Početna strana > Hronika > Martin Brudermiler: Evropa ne bi trebalo da se jednostavno pomiri sa činjenicom da SAD žele da zapečate sudbinu projekta „Severni tok 2“
Hronika

Martin Brudermiler: Evropa ne bi trebalo da se jednostavno pomiri sa činjenicom da SAD žele da zapečate sudbinu projekta „Severni tok 2“

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 10. jun 2019.

Šef najvećeg nemačkog hemijskog koncerna „BASF“ Martin Brudermiler izrazio je podršku realizaciji projekta izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, ali je i rekao da je neophodno da se Rusija vrati u međunarodnu zajednicu.

Zahvaljujući „Severnom toku 2“, na tržištu će se pojaviti daleko više energenata, objasnio je Brudermiler i ocenio da u tome nema ništa loše, kao ni u tome što i Amerikanci žele da povećaju sopstveni izvoz tečnog gasa.

„Evropljani ne bi trebalo da se jednostavno pomire sa činjenicom da Amerika želi da zapečati sudbinu projekata ’Severni tok 2‘. Nadam se da će u ovom slučaju pobediti zdrav razum i da Vašington neće uvesti sankcije kompanijama koje učestvuju u izgradnji gasovoda“, istakao je on.

Brudermiler je takođe rekao i da u dugoročnom smislu Rusija predstavlja važnog geostrateškog partnera Evropskoj uniji, te je podsetio na dugogodišnju istoriju dobre saradnje sa ruskim gasnim gigantom „Gaspromom“.

„Kada u Evropi postaje hladno i poraste potreba za gasom, upravo je Rusija ta koja otvara ventile“, dodao je on.

Podsetimo, nemački koncern „BASF“ je jedna od najvećih kompanija koja se bavi proizvodnjom hemikalija, plastike, ali i mnogih drugih specijalizovanih proizvoda. Kompanija je prisutna u više od 80 zemalja širom sveta i zapošljava oko 122.000 ljudi.

(Sputnjik)