Хроника

Мартин Брудермилер: Европа не би требало да се једноставно помири са чињеницом да САД желе да запечате судбину пројекта „Северни ток 2“

Штампа
понедељак, 10. јун 2019.

Шеф највећег немачког хемијског концерна „БАСФ“ Мартин Брудермилер изразио је подршку реализацији пројекта изградње гасовода „Северни ток 2“, али је и рекао да је неопходно да се Русија врати у међународну заједницу.

Захваљујући „Северном току 2“, на тржишту ће се појавити далеко више енергената, објаснио је Брудермилер и оценио да у томе нема ништа лоше, као ни у томе што и Американци желе да повећају сопствени извоз течног гаса.

„Европљани не би требало да се једноставно помире са чињеницом да Америка жели да запечати судбину пројеката ’Северни ток 2‘. Надам се да ће у овом случају победити здрав разум и да Вашингтон неће увести санкције компанијама које учествују у изградњи гасовода“, истакао је он.

Брудермилер је такође рекао и да у дугорочном смислу Русија представља важног геостратешког партнера Европској унији, те је подсетио на дугогодишњу историју добре сарадње са руским гасним гигантом „Гаспромом“.

„Када у Европи постаје хладно и порасте потреба за гасом, управо је Русија та која отвара вентиле“, додао је он.

Подсетимо, немачки концерн „БАСФ“ је једна од највећих компанија која се бави производњом хемикалија, пластике, али и многих других специјализованих производа. Компанија је присутна у више од 80 земаља широм света и запошљава око 122.000 људи.

(Спутњик)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]