уторак, 19. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Марија Захарова: Намера Велике Британије да Украјини пошаље муницију са осиромашеним уранијумом понављање сценарија бомбардовања СРЈ 1999.
Хроника

Марија Захарова: Намера Велике Британије да Украјини пошаље муницију са осиромашеним уранијумом понављање сценарија бомбардовања СРЈ 1999.

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 22. март 2023.

 Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је намера Велике Британије да Украјини пошаље муницију са осиромашеним уранијумом понављање сценарија бомбардовања СРЈ Југославије 1999. године.

„Југословенски сценарио. Ове гранате не само да убијају, већ загађују околину и изазивају рак код људи који живе у тим подручјима. Када ће да се пробуде у Украјини? Не говорим о зависницима у Банковој улици, већ о онима који још могу да мисле. Њихови добротвори их трују“, написала је Захарова на свом Телеграм налогу.

Британско министарство одбране саопштило је данас планира у наредном периоду да испоручи Украјини муницију са осиромашеном уранијумом.

„Упоредо са испоруком ескадриле, борбених тенкова Челенџер 2 Украјини, испоручићемо муницију, међу којом су оклопне гранате које садрже осиромашени уранијум“, наводи се у саопштењу секретарке министраства одбране Анабел Голди на сајту британског парламента.

Министарство је нешто касније демантовало тврдњу руског председника Владимира Путина да ће Украјини послати оружје са „нуклеарном компонентом“.

У вечерашњем саопштењу се наводи да је осиромашени уранијум „стандардна компонента и нема никакве везе са нуклеарним оружјем“ и додаје да британска армија већ деценијама користи ту муницију, преноси ББЦ.

„Русија то зна, али свесно покушава да дезинформише јавност. Независно научно истраживање потврдило је да ће сваки утицај на здравље људи и животну средину од употребе муниције са осиромашеним уранијумом вероватно бити мали“, стоји у саопштењу.

„Смешно је рећи да је муниција са осиромашеним уранијумом повезана са нуклеарним оружјем“

Стручњак за хемијско оружје пуковник Хамиш де Бретон-Гордон рекао је да су Путинови коментари „класична дезинформација“ и истакао да муниција која се користи за тенкове „Челенџер 2“ садржи само трагове осиромашеног уранијума.

Према његовим речима, смешно је рећи да је муниција са осиромашеним уранијумом на било који начин повезана са нуклеарним оружјем, које садржи обогаћени уранијум.

Осиромашени уранијум је оно што преостане након што је природни уранијум обогац́ен, било за производњу оружја или за реакторско гориво.

САД неће слати оружје са осиромашеним уранијумом

Портпарол Пентагона вечерас је рекао да САД нец́е слати муницију са осиромашеним уранијумом у Украјину.

(Бета-Фонет)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер