Početna strana > Hronika > Lideri G7 sa samita u nemačkom gradu Elmanu: Bićemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno. Osuđujemo neopravdanu upotrebu ruske retorike o „nuklearnom oružju“
Hronika

Lideri G7 sa samita u nemačkom gradu Elmanu: Bićemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno. Osuđujemo neopravdanu upotrebu ruske retorike o „nuklearnom oružju“

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 27. jun 2022.

Lideri Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja sveta poručili su sa današnjeg samita u nemačkom gradu Elmanu da će nastaviti da pružaju finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i da će biti uz tiu zemlju koliko god bude potrebno.

U zaključcima sa samita se ponavlja osuda ruske "neopravdane upotrebe retorike o nuklearnom oružju" i navodi da Ukrajina mora da donese odluku o svom budućem mirovnom rešenju "slobodno bez spoljnih pritisaka ili uticaja".

Izražava se zabrinutost zbog najave Rusije da bi mogla da prebaci rakete sa nuklearnim potencijalom u Belorusiju, i dodaje da će G7 nastaviti s naporima da se Ukrajini obezbedi vojna i odbrambena oprema.

G7 je spremna da postigne sporazume sa zainteresovanim zemljama i Ukrajinom o privrženosti održivoj bezbednosti, piše u dokumentu.

Takođe se poziva Moskva da "smesta vrati" ukrajinske državljane koji su silom odvedeni u Rusiju bez njihovog pristanka.

Lideri G7 su se dalje obavezali na obezbeđenje "sigurnih koridora" za ukrajinske državljane i za pojednostavljenje viznih i imigracionih procedura.

Pored toga, poručili su da nema nekažnjivosti za ratne i druge zločine i da Rusija mora da prekine napade na poljoprivrednu infrastrukturu i da prestane da blokira morske rute.

(Gardijan, Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner