Хроника

Лидери Г7 са самита у немачком граду Елману: Бићемо уз Украјину колико год буде потребно. Oсуђујемо неоправдану употребу руске реторике о „нуклеарном оружју“

Штампа
понедељак, 27. јун 2022.

Лидери Групе седам (Г7) најразвијенијих земаља света поручили су са данашњег самита у немачком граду Елману да ће наставити да пружају финансијску, хуманитарну, војну и дипломатску подршку Украјини и да ће бити уз тиу земљу колико год буде потребно.

У закључцима са самита се понавља осуда руске "неоправдане употребе реторике о нуклеарном оружју" и наводи да Украјина мора да донесе одлуку о свом будућем мировном решењу "слободно без спољних притисака или утицаја".

Изражава се забринутост због најаве Русије да би могла да пребаци ракете са нуклеарним потенцијалом у Белорусију, и додаје да ће Г7 наставити с напорима да се Украјини обезбеди војна и одбрамбена опрема.

Г7 је спремна да постигне споразуме са заинтересованим земљама и Украјином о привржености одрживој безбедности, пише у документу.

Такође се позива Москва да "сместа врати" украјинске држављане који су силом одведени у Русију без њиховог пристанка.

Лидери Г7 су се даље обавезали на обезбеђење "сигурних коридора" за украјинске држављане и за поједностављење визних и имиграционих процедура.

Поред тога, поручили су да нема некажњивости за ратне и друге злочине и да Русија мора да прекине нападе на пољопривредну инфраструктуру и да престане да блокира морске руте.

(Гардијан, Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]