Početna strana > Hronika > Lavov: Fudbalska reprezentacija Ukrajine deklasirala selekciju Srbije sa 5:0 u grupi B kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo 2020; Krstajić: Život ide dalje
Hronika

Lavov: Fudbalska reprezentacija Ukrajine deklasirala selekciju Srbije sa 5:0 u grupi B kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo 2020; Krstajić: Život ide dalje

PDF Štampa El. pošta
petak, 07. jun 2019.

Fudbalska reprezentacija Ukrajine deklasirala je selekciju Srbije u Lavovu 5:0 i sa 7 bodova zadržala je čelnu poziciju u grupi B kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. Ovo je najubeljiviji poraz Orlova u zvaničnim mečevima pod imenom Srbija.

Ekipa Andreja Ševčenka u svim elementima nadigrala je Orlove, koji su prvi put utakmicu počeli u formaciji 3-5-2, a s obzirom na brojne šanse koje domaći tim nije realizovao konačan rezultat je još i dobar za Srbiju koja je posle dva meča na začelju tabele sa bodom, koliko ima i Litvanija.

Ukrajina je od prvog minuta nametnula svoj stil, napadala je sa svih strana, ali baš u tim trenucima Orlovi su imali dve solidne šanse preko Aleksandra Prijovića, koji je dobio priliku umesto nedovoljno spremnog Aleksandra Mitrovića.

Brodolom srpskog tima najavio je Viktor Cigankov u 26. minutu, a samo dva minuta kasnije isti igrač je prepelim pogotkom duplirao prednost svog tima na oduševljenje navijača u Lavovu.

Orlovi su igrali neku svoju igru, a Ukrajinci su igrali moderan fudbal... Krstajićev tim je do poluvremena uspeo da sačuva mrežu, ali već u prvom minutu nastavka utakmice usledio je novi hladan tuš. Iskusni Evgen Konopljanka je treći put savladao Dmitrovića.

Ulaskom Mitrovića umesto Prijovića ništa se nije promenio u igri Srbije, a u 59. minutu Jaremčuk se upisao u strelce posle još jedne katastrofalne reakcije srpskih defanzivaca.

Mučno je bilo gledati Tadića, Kolarova i društvo na terenu Lavov Arene, a raspucani domaći tim je fenomenalnu partiju krunisao 'petardom' - strelac je ponovo bio Konopljanka u 75. minutu.

Srbija u drugom poluvremenu nije stvorila nijednu šansu, napadači su bili bez upotrebljivih lopti, vezni red je izgubio bitku sa Ukrajincima, Ševčenko je očitao lekciju Krstajiću... Posle brodoloma u Lavovu ostaju brojna pitanja, a već u ponedeljak orlovi pred praznim tribinama stadiona "Rajko Mitić" dočekuju selekciju Litvanije.

Litvanija je pred svojim navijačima razočarala i odigrala 1:1 sa Lihtenštajnom. Gosti su poveli u 21. minutu golom Rodrigesa, a domaćima je bod obezbedio Novikovas u 74. minutu. Litvanci su od 42. minuta imali igrača manje zbog isključenja Mikolinuasa.

Ukrajina i Srbija nikad nisu odigrali zvanični meč, a u dosadašnja četiri prijateljska Orlovi su poraženi u sva četiri. Poslednji put sastali su se u novembru 2016. u Harkovu, kada je selekcija Andreja Ševčenka slavila 2:0.

Tok meča:

Domaća selekcija je mnogo bolje počela meč u Lavovu. Ukrajinci imaju veliku podršku sa tribina i mrežu orlova pokušavaju da ugroze iz svih pozicija.

Ukrajina je u prvih osam minuta imala dva kornera, dok Srbija nikako ne uspeva da zadrži loptu u svom posedu.

Aleksandar Prijović je u 9. minutu imao odličnu šansu, ali je šutirao pored gola. Pogodio je spoljni deo mreže.

Ukrajina je vrlo brzo uzvratila iz kontre, ali Cigankov je sa 18 metara šutirao prilično neprecizno.

Mikolenko je u 14. minutu spasao Ukrajince. Ponovo je Prijović bio u dobroj šansi, šutirao je iz prve, ali je Mikulenko u poslednjem trenutku otklonio opasnost i loptu poslao u korner.

Luka Jović je dobio udarac posle kornera, ali sve je u redu sa igračem Real Madrida. 

Konopljanka u 17. minutu šutira neprecizno sa velike daljine.

Jović je 20. minut bio u solidnoj poziciji, međutim, nije se najbolje snašao i defanzivci Ukrajine su otklonili opasnost.

Nikola Milenković je u 22. minutu dobio žuti karton, ali Malinovski nije najbolje izveo slobodan udarac. Ponovo period bolje igre domaćeg tima.

Konopljanka je u 25. minutu ponovo zapretio iz velike udaljenosti, Dmitrović je odbio loptu, ali nije najbolej reagovao Jaremčuk.

Ukrajina vodio 1:0 od 26. minuta! Cigankov je bio strelac, koji je iskoristio odličnu aistenciju Karavaeva i iz neposredne blizine savladao Dmitrovića.

Evrogol Cigankova u 28. minutu za 2:0! Fudbaler Dinama iz Kijeva je sjajno šutirao sa 20-tak metara i golman Srbije je ponovo bio nemoćan. I kod ovog pogotka domaćina je kumovala loša reakcija srpskih defanzivaca.

Konopljanka u 30. minutu iz dobre pozicije šutira pored gola. Još jedna šansa za Ukrajince... Prosto je neverovatno koliko lako igrači Andreja Ševčenka dolaze u gol šanse. Dmitrović se sa pravom ljuti...

Ukrajinci su u 36. minutu posle šuta Malinovskog tražili jedanaesterac, ali je sudija odmahnuo rukom. Lopta je pogodila Kolarova u telo, pa u ruku.

Srbija pokušava, ali bezuspešno da dođe do svoje igre i zapreti raspoloženim Ukrajincima. U 44. minutu Kolarov je izveo korner, ali nije bilo opasnosti po Pjatova.

Prvo poluvreme je produženo za minut. u poslednjim trenucima Kostić iz dobre pozicije nije pronašao najbolje rešenje. Ukrajina na poluvremenu vodi 2:0.

U prvom ozbiljnijem napadu u drugom poluvremenu ukrajina je povela 3:0. Strelac Konopljanka. Fudbaler Šalkea je sjajno šutirao sa ivice šesnaesterca i Dmitroviću nije bilo spasa.

Već u sledećem napadu Ukrajina je imala još jednu priliku... 

Krstajić je u 53. minutu napravio prvu promenu - na terenu je Mitrović umesto Prijovića, koji je u ranoj fazi utakmice imao dve dobre šanse.

Karavaev u 56. minutu pokušava, ali je njegov šut blokiran. Ubrzo je Mitrović zapretio Pjatovu, ali promene rezultata nije bilo. 

Jaremčuk u 59. minutu - 4:0! Kavaraer je asistirao, a Jaremčuk neometan iz srca šesnaesterca četvrti put matirao Orlove. 

U igru je ušao Ljubomir Fejsa umesto Ljajića.

Krstajić je napravio dve promene u timu, ali Srbija nikako ne uspeva da bude ravnopravan protivnik. Do kraja je još 20. minuta. 

Krstajić u 72. minutu pravi i treću promenu - umesto Jovića na terenu je Darko Lazović.

U 75. minutu Konopljanka postiže i peti gol, svoj drugi za 5:0! Sjajni veznjak je ponovo pronašao rupu u odbrani Srbije, a samo koji trenutak kasnije izašao je iz igre uz ovacije sa tribina.

U 85. minutu Kravec je bio u šansi, ali je Dmitrović bio na mestu.

Ukrajinci odrađuju posao... Meč će biti produžen za dva minuta.

Meč je završen pobedom Ukrajine 5:0!

Mladen Krstajić: Šamar za nauk, život ide dalje

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić rekao je da preuzima odgovornost za današnji poraz od Ukrajine i da je to bio „šamar koji je za nauk“.

„Jednostavno, nije funkcionisalo i žao mi je što smo u ovoj situaciji, ali život ide dalje. Želja igrača je bila, ali u ovom momentu smo naišli na boljeg. Svu odgovornost preuzimam što se itče rezultata i taktike. Igračima je najbitniji mir i da se psihološki što bolje spremimo jer moramo da pobedimo u ponedeljak“, rekao je Krstajić na konferenciji za novinare posle utakmice u Lavovu.

„Taktički, ali i što se tiče trčanja, Ukrajina nas je nadvisila. Preuzimam odgovornost, moramo koliko god da je teško, da spremimo igrače za sledeću utakmicu. Nije lako, ali šta je tu je, moramo da idemo dalje. Ovo nam je šamar za nauk“, kazao je Krstajić.

„Kompletna ekipa je podbacila. Dva gola u kratkom periodu su odlučila utakmicu“, dodao je selektor.

Krstajić je čestitao Ukrajini na zasluženoj pobedi.

„Mogu da kažem da sam nezadovoljan. Jednostavno, sam početak utakmice je bio rastrzan sa obe strane. Prvih 20-ak minuta smo imali iole igru u fazi napada i odbrane, ali taj gol prvi pa drugi ubrzo su nas poremetili da bismo na poluvremenu pokušali u drugom sistemu“, rekao je Krstajić.

Reprezentacija Srbije će narednu utakmicu igrati u ponedeljak protiv Litvanije pred praznim tribinama u Beogradu.

Fudbaleri Crne Gore i samoproklamovane države Kosovoodigrali su nerešeno rezultatom 1:1

Fudbaleri Crne Gore i samoproklamovane države Kosovo remizirali su rezultatom 1:1 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

 

Crna Gora ni treći meč kvalifikacija za EURO 2020. u Grupi A nije uspela da dođe do pobede, dok je tzv. Kosovo ponovo remiziralo, posle 1:1 sa Bugarskom.

Meč je, zbog kazne UEFA, odigran pred praznim tribinama "Stadiona pod Goricom".

Domaćin je bio oslabljen za fudbalere Crvene zvezde Filipa Stojkovića i Mirka Ivanića, koji su navodno odbili da nastupe protiv samoproklamovane države Kosovo, koju nije priznala njihova rodna država Srbija.

Takođe, Ljubiša Tumbaković je ušao u sukob sa FSCG pred ovaj meč i ni on nije bio na utakmici, a očekuje se i raskid saradnje između proslavljenog stručnjaka i ove reprezentacije.

Ipak, na fudbalskom terenu skandala nije bilo, za razliku od onog političkog.

Tzv. Kosovo je šokiralo Podgoricu i u 24. minutu došlo do vođstva. Strelac je bio sjajni golgeter Verdera iz Bremena Milot Rašica.

Gosti su imali još dve prilike u prvih 45 minuta, ali ih nisu realizovali.

Crna Gora je krenula ofanzivnije na startu drugog dela igre, ali su glavne prilike pripale gostima. Imali su dva "zicera", prvo preko Žegrova, a onda preko Aljitija. Ipak, pogotka nije bilo.

Domaćin je uspeo da dođe do izjednačenja u 69. minutu, kada je bivši as Partizana Marko Janković poslao odličan centaršut, koji je dočekao Stefan Mugoša i pogodio za 1:1.

Do kraja meča tzv. Kosovo je imalo još jednu dobru šansu, preko Rahmanija, ali je njegov udarac "prozujao" tik pored stative.

U narednom kolu tzv. Kosovo gostuje Bugarskoj 10. juna, dok Crna Gora istog dana gostuje Češkoj.

(N1, Beta)

Videti još: Deo navijača na stadionu u Lavovu zviždao tokom intoniranja himne „Bože pravde“ i uzvikivao „ruska kurva“, istaknuta je zastava Hrvatske, a zapaljena ruska zastava