четвртак, 18. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Лавов: Фудбалска репрезентација Украјине декласирала селекцију Србије са 5:0 у групи Б квалификација за пласман на Европско првенство 2020; Крстајић: Живот иде даље
Хроника

Лавов: Фудбалска репрезентација Украјине декласирала селекцију Србије са 5:0 у групи Б квалификација за пласман на Европско првенство 2020; Крстајић: Живот иде даље

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 07. јун 2019.

Фудбалска репрезентација Украјине декласирала је селекцију Србије у Лавову 5:0 и са 7 бодова задржала је челну позицију у групи Б квалификација за пласман на Европско првенство 2020. Ово је најубељивији пораз Орлова у званичним мечевима под именом Србија.

Екипа Андреја Шевченка у свим елементима надиграла је Орлове, који су први пут утакмицу почели у формацији 3-5-2, а с обзиром на бројне шансе које домаћи тим није реализовао коначан резултат је још и добар за Србију која је после два меча на зачељу табеле са бодом, колико има и Литванија.

Украјина је од првог минута наметнула свој стил, нападала је са свих страна, али баш у тим тренуцима Орлови су имали две солидне шансе преко Александра Пријовића, који је добио прилику уместо недовољно спремног Александра Митровића.

Бродолом српског тима најавио је Виктор Циганков у 26. минуту, а само два минута касније исти играч је препелим поготком дуплирао предност свог тима на одушевљење навијача у Лавову.

Орлови су играли неку своју игру, а Украјинци су играли модеран фудбал... Крстајићев тим је до полувремена успео да сачува мрежу, али већ у првом минуту наставка утакмице уследио је нови хладан туш. Искусни Евген Конопљанка је трећи пут савладао Дмитровића.

Уласком Митровића уместо Пријовића ништа се није променио у игри Србије, а у 59. минуту Јаремчук се уписао у стрелце после још једне катастрофалне реакције српских дефанзиваца.

Мучно је било гледати Тадића, Коларова и друштво на терену Лавов Арене, а распуцани домаћи тим је феноменалну партију крунисао 'петардом' - стрелац је поново био Конопљанка у 75. минуту.

Србија у другом полувремену није створила ниједну шансу, нападачи су били без употребљивих лопти, везни ред је изгубио битку са Украјинцима, Шевченко је очитао лекцију Крстајићу... После бродолома у Лавову остају бројна питања, а већ у понедељак орлови пред празним трибинама стадиона "Рајко Митић" дочекују селекцију Литваније.

Литванија је пред својим навијачима разочарала и одиграла 1:1 са Лихтенштајном. Гости су повели у 21. минуту голом Родригеса, а домаћима је бод обезбедио Новиковас у 74. минуту. Литванци су од 42. минута имали играча мање због искључења Миколинуаса.

Украјина и Србија никад нису одиграли званични меч, а у досадашња четири пријатељска Орлови су поражени у сва четири. Последњи пут састали су се у новембру 2016. у Харкову, када је селекција Андреја Шевченка славила 2:0.

Ток меча:

Домаћа селекција је много боље почела меч у Лавову. Украјинци имају велику подршку са трибина и мрежу орлова покушавају да угрозе из свих позиција.

Украјина је у првих осам минута имала два корнера, док Србија никако не успева да задржи лопту у свом поседу.

Александар Пријовић је у 9. минуту имао одличну шансу, али је шутирао поред гола. Погодио је спољни део мреже.

Украјина је врло брзо узвратила из контре, али Циганков је са 18 метара шутирао прилично непрецизно.

Миколенко је у 14. минуту спасао Украјинце. Поново је Пријовић био у доброј шанси, шутирао је из прве, али је Микуленко у последњем тренутку отклонио опасност и лопту послао у корнер.

Лука Јовић је добио ударац после корнера, али све је у реду са играчем Реал Мадрида. 

Конопљанка у 17. минуту шутира непрецизно са велике даљине.

Јовић је 20. минут био у солидној позицији, међутим, није се најбоље снашао и дефанзивци Украјине су отклонили опасност.

Никола Миленковић је у 22. минуту добио жути картон, али Малиновски није најбоље извео слободан ударац. Поново период боље игре домаћег тима.

Конопљанка је у 25. минуту поново запретио из велике удаљености, Дмитровић је одбио лопту, али није најболеј реаговао Јаремчук.

Украјина водио 1:0 од 26. минута! Циганков је био стрелац, који је искористио одличну аистенцију Караваева и из непосредне близине савладао Дмитровића.

Еврогол Циганкова у 28. минуту за 2:0! Фудбалер Динама из Кијева је сјајно шутирао са 20-так метара и голман Србије је поново био немоћан. И код овог поготка домаћина је кумовала лоша реакција српских дефанзиваца.

Конопљанка у 30. минуту из добре позиције шутира поред гола. Још једна шанса за Украјинце... Просто је невероватно колико лако играчи Андреја Шевченка долазе у гол шансе. Дмитровић се са правом љути...

Украјинци су у 36. минуту после шута Малиновског тражили једанаестерац, али је судија одмахнуо руком. Лопта је погодила Коларова у тело, па у руку.

Србија покушава, али безуспешно да дође до своје игре и запрети расположеним Украјинцима. У 44. минуту Коларов је извео корнер, али није било опасности по Пјатова.

Прво полувреме је продужено за минут. у последњим тренуцима Костић из добре позиције није пронашао најбоље решење. Украјина на полувремену води 2:0.

У првом озбиљнијем нападу у другом полувремену украјина је повела 3:0. Стрелац Конопљанка. Фудбалер Шалкеа је сјајно шутирао са ивице шеснаестерца и Дмитровићу није било спаса.

Већ у следећем нападу Украјина је имала још једну прилику... 

Крстајић је у 53. минуту направио прву промену - на терену је Митровић уместо Пријовића, који је у раној фази утакмице имао две добре шансе.

Караваев у 56. минуту покушава, али је његов шут блокиран. Убрзо је Митровић запретио Пјатову, али промене резултата није било. 

Јаремчук у 59. минуту - 4:0! Кавараер је асистирао, а Јаремчук неометан из срца шеснаестерца четврти пут матирао Орлове. 

У игру је ушао Љубомир Фејса уместо Љајића.

Крстајић је направио две промене у тиму, али Србија никако не успева да буде равноправан противник. До краја је још 20. минута. 

Крстајић у 72. минуту прави и трећу промену - уместо Јовића на терену је Дарко Лазовић.

У 75. минуту Конопљанка постиже и пети гол, свој други за 5:0! Сјајни везњак је поново пронашао рупу у одбрани Србије, а само који тренутак касније изашао је из игре уз овације са трибина.

У 85. минуту Кравец је био у шанси, али је Дмитровић био на месту.

Украјинци одрађују посао... Меч ће бити продужен за два минута.

Меч је завршен победом Украјине 5:0!

Младен Крстајић: Шамар за наук, живот иде даље

Селектор фудбалске репрезентације Србије Младен Крстајић рекао је да преузима одговорност за данашњи пораз од Украјине и да је то био „шамар који је за наук“.

„Једноставно, није функционисало и жао ми је што смо у овој ситуацији, али живот иде даље. Жеља играча је била, али у овом моменту смо наишли на бољег. Сву одговорност преузимам што се итче резултата и тактике. Играчима је најбитнији мир и да се психолошки што боље спремимо јер морамо да победимо у понедељак“, рекао је Крстајић на конференцији за новинаре после утакмице у Лавову.

„Тактички, али и што се тиче трчања, Украјина нас је надвисила. Преузимам одговорност, морамо колико год да је тешко, да спремимо играче за следећу утакмицу. Није лако, али шта је ту је, морамо да идемо даље. Ово нам је шамар за наук“, казао је Крстајић.

„Комплетна екипа је подбацила. Два гола у кратком периоду су одлучила утакмицу“, додао је селектор.

Крстајић је честитао Украјини на заслуженој победи.

„Могу да кажем да сам незадовољан. Једноставно, сам почетак утакмице је био растрзан са обе стране. Првих 20-ак минута смо имали иоле игру у фази напада и одбране, али тај гол први па други убрзо су нас пореметили да бисмо на полувремену покушали у другом систему“, рекао је Крстајић.

Репрезентација Србије ће наредну утакмицу играти у понедељак против Литваније пред празним трибинама у Београду.

Фудбалери Црне Горе и самопрокламоване државе Косовоодиграли су нерешено резултатом 1:1

Фудбалери Црне Горе и самопрокламоване државе Косово ремизирали су резултатом 1:1 у квалификацијама за Европско првенство 2020. године.

 

Црна Гора ни трећи меч квалификација за ЕУРО 2020. у Групи А није успела да дође до победе, док је тзв. Косово поново ремизирало, после 1:1 са Бугарском.

Меч је, због казне УЕФА, одигран пред празним трибинама "Стадиона под Горицом".

Домаћин је био ослабљен за фудбалере Црвене звезде Филипа Стојковића и Мирка Иванића, који су наводно одбили да наступе против самопрокламоване државе Косово, коју није признала њихова родна држава Србија.

Такође, Љубиша Тумбаковић је ушао у сукоб са ФСЦГ пред овај меч и ни он није био на утакмици, а очекује се и раскид сарадње између прослављеног стручњака и ове репрезентације.

Ипак, на фудбалском терену скандала није било, за разлику од оног политичког.

Тзв. Косово је шокирало Подгорицу и у 24. минуту дошло до вођства. Стрелац је био сјајни голгетер Вердера из Бремена Милот Рашица.

Гости су имали још две прилике у првих 45 минута, али их нису реализовали.

Црна Гора је кренула офанзивније на старту другог дела игре, али су главне прилике припале гостима. Имали су два "зицера", прво преко Жегрова, а онда преко Аљитија. Ипак, поготка није било.

Домаћин је успео да дође до изједначења у 69. минуту, када је бивши ас Партизана Марко Јанковић послао одличан центаршут, који је дочекао Стефан Мугоша и погодио за 1:1.

До краја меча тзв. Косово је имало још једну добру шансу, преко Рахманија, али је његов ударац "прозујао" тик поред стативе.

У наредном колу тзв. Косово гостује Бугарској 10. јуна, док Црна Гора истог дана гостује Чешкој.

(Н1, Бета)

Видети још: Део навијача на стадиону у Лавову звиждао током интонирања химне „Боже правде“ и узвикивао „руска курва“, истакнута је застава Хрватске, а запаљена руска застава

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер