Početna strana > Hronika > Lari King: 30 pitanja za Vladimira Putina
Hronika

Lari King: 30 pitanja za Vladimira Putina

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 02. decembar 2010.

Premijer Rusije Vladimir Putin dao je intervju poznatom američkom novinaru Lariju Kingu. Krug pitanja obuhvatio je ključne savremene probleme: nuklearni program Irana, situacija u Severnoj Koreji i Avganistanu, budući sporazum o Strateškom nuklearnom oružju (SNO), istorija publikacije Vikiliksa, kao i predstojeći izbori i rad specijalnih službi.

Za Larija Kinga ovo je poslednji intervju s političarem. U decembru će emisija legendarnog novinara, koja je 25 godina emitovana na Si-en-en-u i koja je upisana u Knjigu Ginisovih rekorda, prestati da postoji. Za Vladimira Putina to je drugi razgovor s Larijem Kingom. Prvi put su razgovarali u septembru 2000. godine. Međutim, obojicu ih očekuje najmanje još jedan susret: Lari King namerava da sledeće godine doputuje u Rusiju.

Jedna od glavnih tema intervjua bili su SNO i protiv-raketna odbrana (PRO). Premijer je izjavio da Rusija nema nameru da bilo kome preti, ali da će, ako ne bude bilo ratifikacije u SAD novog sporazumu o SNO, Moskva biti primorana da preduzme uzvratne mere kako bi osigurala svoju bezbednost.

„Ako na naše predloge budu dati samo negativni odgovori, i ne samo to, ako se pored naših granica pojavi dodatna pretnja u vidu nove varijante trećeg pozicionog rejona, Rusija je jednostavno dužna da osigura svoju bezbednost na različite načine: da uvede nove udarne komplekse protiv novih pretnji, koje će se pojaviti u blizini naših granica, da stvara nova sredstva raketno-nuklearne tehnike. To nije naš izbor. Mi to ne želimo.“

Govoreći pred Federalnom skupštinom predsednik Medvedev je izjavio da Rusija predlaže da se zajednički radi na opštem problemu bezbednosti, podsetio je Putin.

„Mogli bismo da se dogovorimo s NATO o razmeni informacija, o zajedničkom sistemu upravljanja, ali dok se interesi Rusije ne budu uzimali u obzir, ovaj proces nije moguć.“

„Što se tiče iranske atomske pretnje, zasad su je SAD iskoristile kako bi pored ruskih granica do 2015. godine locirale sisteme radara i antiraketa. Rusija ne približava svoje rakete američkoj teritoriji, ali ovakvi njeni planovi ne mogu da je ne zabrinjavaju“, istakao je premijer.

Podjednaku uznemirenost izaziva i situacija na Korejskom poluostrvu. Pre svega, zato što se to dešava u neposrednoj blizini ruske granice. Međutim, u Moskvi smatraju da će se emocije ipak povući i da će pobediti razum i da će strane doći do dijaloga, izrazio je nadu Putin.

Posebnu temu razgovora predstavljao je Avganistan. Međunarodna koalicija u Avganistanu danas obavlja važnu misiju i Rusija pomaže koaliciji na različite načine. Istovremeno Rusija „ne može i neće prisustvovati tamo vojnim sredstvima,“ istakao je premijer.

U celini, ako se pogleda situacija u savremenom svetu, ona pruža nadu:

„Problema ima više nego što ih je bilo do danas. Ipak, ja sam optimista. I smatram da možemo da se dogovorimo u vezi s pitanjima, koja nam danas izgledaju najoštrija i nerešiva.“

Važan deo razgovora bila je situacija u Rusiji. Lari King u datom slučaju nije bio originalan i pitanjem o izborima započet je intervju. I odgovor je bio očekivan:

„Predsednik Medvedev i ja radimo u tesnom kontaktu i odavno smo odlučili da ćemo doneti usaglašenu odluku u vezi s izborima 2012. godine u interesu ruskog naroda. Do izbora ima još prilično vremena. Oni kod nas treba da se održe u aprilu 2012. godine. Ponavljam još jednom: konsultovaćemo se i donećemo ovu odluku na osnovu ekonomske, socijalne i političke situacije u zemlji.“

Što se tiče pretpostavki o tome da upravo Putin, a ne Medvedev poseduje realnu vlast u zemlji, premijer je bio kategoričan: ovakve primedbe se navode da bi se izazvala nesloga u njihovim odnosima, ali to nije moguće. Kao što se ne može odstupiti od demokratskih principa. Drugo pitanje je što Amerikanci često optužuju Rusiju za to da u njoj nema demokratije. Međutim, Putin je podsetio da je dva puta u istoriji SAD predsednik postao kandidat, koji nije dobio većinu glasova birača. Postavlja se pitanje: a gde je ovde demokratija? Ali, Amerikanci na ovo imaju spreman odgovor:

„Kad govorimo svojim američkim kolegama da postoje sistemski problemi u ovoj oblasti, čujemo: nemojte da se mešate u naše stvari, kod nas je takva situacija, tako će i biti. Mi se ne mešamo, ali želim i ja da posavetujem naše američke kolege: ni vi kod nas nemojte da se mešate. To je suvereni izbor ruskog naroda, ruski narod je doneo nedvosmislen izbor u korist demokratije početkom 90-ih godina i s tog puta neće skrenuti.“

Razgovor nije mogao da protekne bez ličnih pitanja. Na samom kraju intervjua Lari King se zainteresovao za život premijerovih kćerki. Otac Vladimir Putin je bio kratak: „One žive običnim životom, studiraju. Zadovoljne su, imaju prijatelje – sve je u redu. Ali ne smatram da je potrebno da ih prikazujem na javnoj društvenoj sceni, a ni one to ne žele.“

(Glas Rusije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner