Početna strana > Hronika > Kristofer Del: Srbija mora da prihvati realnost nezavisnog Kosova
Hronika

Kristofer Del: Srbija mora da prihvati realnost nezavisnog Kosova

PDF Štampa El. pošta
sreda, 25. maj 2011.

PRIŠTINA - Ambasador SAD na Kosovu Kristofer Del izjavio je u utorak uveče da je prihvatanje realnosti nezavisnog Kosova preduslov za učlanjenje Srbije u EU.

Učestvujući u emisiji "Oči u oči", američki ambasador je rekao da je preduslov evropskih stremljenja Srbije da se problemi sa Kosovom reše na moderan i konstruktivan način.

"Najvažniji uslov koji međunarodna zajednica može koristiti u svojim naporima da natera Beograd da promeni svoj način mišljenja je upravo njegova perspektiva učlanjenja u EU. Mislim da Srbi odlično shvataju da treba da prihvate realnost nezavisnog Kosova pre eventualnog učlanjenja u EU", rekao je Del.

On je ocenio da je normalno da početak dijaloga ne donosi odmah rezultate, ali je dodao da je saznao da su dve strane vrlo blizu dogovora oko slobode kretanja, koji može biti predočen javnosti i tokom ove nedelje i da se nada da će u bliskoj budućnosti biti postignuti još neki sporazumi.

"Mislim da je pretpostavka ovih razgovora uvek bila da je reč o tehničkim pitanjima koje mogu da poboljšaju život građana Kosova i Srbije. Vlada Kosova treba da se usredsredi na ona praktična pitanja koje će pomoći da se Kosovo razvija kao država", rekao je američki ambasador.

(Naslovi)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner