Хроника

Кристофер Дел: Србија мора да прихвати реалност независног Косова

Штампа
среда, 25. мај 2011.

ПРИШТИНА - Амбасадор САД на Косову Кристофер Дел изјавио је у уторак увече да је прихватање реалности независног Косова предуслов за учлањење Србије у ЕУ.

Учествујући у емисији "Очи у очи", амерички амбасадор је рекао да је предуслов европских стремљења Србије да се проблеми са Косовом реше на модеран и конструктиван начин.

"Најважнији услов који међународна заједница може користити у својим напорима да натера Београд да промени свој начин мишљења је управо његова перспектива учлањења у ЕУ. Мислим да Срби одлично схватају да треба да прихвате реалност независног Косова пре евентуалног учлањења у ЕУ", рекао је Дел.

Он је оценио да је нормално да почетак дијалога не доноси одмах резултате, али је додао да је сазнао да су две стране врло близу договора око слободе кретања, који може бити предочен јавности и током ове недеље и да се нада да ће у блиској будућности бити постигнути још неки споразуми.

"Мислим да је претпоставка ових разговора увек била да је реч о техничким питањима које могу да побољшају живот грађана Косова и Србије. Влада Косова треба да се усредсреди на она практична питања које ће помоћи да се Косово развија као држава", рекао је амерички амбасадор.

(Наслови)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]