Početna strana > Hronika > Kristina Lambreht: Nemačka će Ukrajini isporučiti tri kompleksa višecevnih raketnih sistema „Mars“. Kijev dao garancije da neće gađati rusku teritoriju
Hronika

Kristina Lambreht: Nemačka će Ukrajini isporučiti tri kompleksa višecevnih raketnih sistema „Mars“. Kijev dao garancije da neće gađati rusku teritoriju

PDF Štampa El. pošta
sreda, 22. jun 2022.

 Ministarka odbrane Nemačke Kristina Lambreht je izjavila da će ta zemlja nastaviti da isporučuje naoružanje Ukrajini, a naredna partija sadržaće tri kompleksa višecevnih raketnih sistema „Mars“.

Ona je dodala da će obuka ukrajinskih vojnika za upravljanje tim sistemima početi već u julu, nakon čega će uslediti isporuka oružja. Nemačka ministarka je, takođe, rekla da su u toku pregovori o isporukama naoružanja Ukrajini u okviru razmene s Poljskom, Grčkom, Slovačkom i Slovenijom.

Lambrehtova je objasnila da će te države Ukrajini predati svoje staro naoružanje u zamenu za savremenu nemačku vojnu tehniku.

Ministarka je dodala da je Kijev dao garancije da će isporučeno oružje koristiti isključivo za odbranu i da neće gađati rusku teritoriju. Prethodno su na sajtu Vlade Nemačke objavljeni spiskovi naoružanja koje je već isporučeno Ukrajini, kao i naoružanja koje će tek biti isporučeno.

Reč je o 30 raketnih sistema „Gepard“, PVO sistemu „Iris-T“ i 54 oklopna vozila pešadije M113, koja će biti isporučena iz Danske, uz finansijsku podršku Nemačke.

(Agencije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner