Хроника

Кристина Ламбрехт: Немачка ће Украјини испоручити три комплекса вишецевних ракетних система „Марс“. Кијев дао гаранције да неће гађати руску територију

Штампа
среда, 22. јун 2022.

 Министарка одбране Немачке Кристина Ламбрехт је изјавила да ће та земља наставити да испоручује наоружање Украјини, а наредна партија садржаће три комплекса вишецевних ракетних система „Марс“.

Она је додала да ће обука украјинских војника за управљање тим системима почети већ у јулу, након чега ће уследити испорука оружја. Немачка министарка је, такође, рекла да су у току преговори о испорукама наоружања Украјини у оквиру размене с Пољском, Грчком, Словачком и Словенијом.

Ламбрехтова је објаснила да ће те државе Украјини предати своје старо наоружање у замену за савремену немачку војну технику.

Министарка је додала да је Кијев дао гаранције да ће испоручено оружје користити искључиво за одбрану и да неће гађати руску територију. Претходно су на сајту Владе Немачке објављени спискови наоружања које је вец́ испоручено Украјини, као и наоружања које ц́е тек бити испоручено.

Реч је о 30 ракетних система „Гепард“, ПВО систему „Ирис-Т“ и 54 оклопна возила пешадије М113, која ц́е бити испоручена из Данске, уз финансијску подршку Немачке.

(Агенције)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]