среда, 19. фебруар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Кнут Флекенштајн и Маја Гојковић: Стварање једнаких услова за све политичке странке које учествују у изборима како би имале једнак приступ медијима; Наредна рунда дијалога у новембру
Хроника

Кнут Флекенштајн и Маја Гојковић: Стварање једнаких услова за све политичке странке које учествују у изборима како би имале једнак приступ медијима; Наредна рунда дијалога у новембру

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 10. октобар 2019.

Председница Скупштине Маја Гојковић задовољна је међустраначким дијалогом уз посредовање Европског парламента, а поново ће упутити позив свим парламентарним странкама. Најављене још две рунде, наредна у новембру. На дневном реду првог међустраначког дијалога разматрана су питања недавних предлога за побољшање услова за одржавање парламентарних избора, питање медија и улоге РЕМ и РТС, финансирања кампања, образовања гласача (обука) и питање транспарентности бирачког списка, али су изнесени и нови предлози, наводи се у закључку.

Радна група за сарадњу са ОЕБС и ОДИХР је, како се додаје, информисала учеснике о првим мерама које су предузете за побољшање изборних услова, и то кад је у питању:

- забрана државним службеницима да користе јавне ресурсе за политичке кампање и одговарајуће санкције за такве злоупотребе

- мере којима се Министарству државне управе даје надлежност да надгледа примену одредби о споровођењу Јединственог бирачког списка

- обука особа овлашћених за вођење Јединственог бирачког списка

- препоруке да РИК спроведе сву потребну обуку у припреми спровођења избора

- регулисање међународних и домаћих посматрача избора

- да треба омогућити приступ изводима из изборног списка након гласања на захтев грађана.

Закључено је да је од суштинског значаја да ове иницијативе буду спроведене потпуно у складу са препорукама ОЕБС.

Учесници су информисани и о новим предлозима - измене и допуне три закона о Агенцији за борбу против корупције, финансирање кампање и јавна предузећа, да је у постојећем законодавству потебно прецизније дефинисати правила политичког оглашавања. Уз то, истакнут је и план да народна скупштина организјује отворени састанак односно јавно слушање за све заинтересоване о улози и раду РЕМ. Предлог је и успостављање Надзорног одбора Скупштине за контролу електронских и штампаних медија, именовање недостајућих чланова РЕМ и појашњење процедура за именовање и разрешење чланова РЕМ. Предлога је и да се осигура свеобухватна обука за све званичнике који су укључени у спровођење избора, као и свеобухватна јавна кампања за унапређење информисаности гласача. Предложено је побољшање тачности бирачког списка, укључујући јачање и надзор над спровођењем свих закона, процедура и подзаконских аката за регулисање Јединственог бирачког списка, наводи се.

Важно је да се осигура да се за предлоге добије и повратна информација од ОЕБС / ОДХИР-а, рекли су Флекенштајн и Гојковић

Констатовано је и да све планиране активности треба преточити у конкретне резутате. Наведено је и да је пре следећег међустраначког састанка средином новембра потребно предузети кораке за даље побољшање услова за одржавање парламентарних избора. Ово се посебно односи на стварање једнаких услова за све политичке странке које учествују у изборима како би имале једнак приступ медијима, посебно јавним сервисима (РТС, РТВ). Учесници су истакли важност тога да сви такви предлози буду предмет транспарентних процедура, јавних консултација, као и предмет парламентарног надзора, пре њихове примене.

Учесници су такође нагласили важност да се осигура да се за такве предлоге добије и повратна информација од ОЕБС / ОДХИР-а како би се обезбедило да су у потпуности усклађени са њиховим препорукама, истакнуто је у закључцима.

Додаје се да су учесници вољни да наставе своје учешће у формату међустраначког дијалога како би дискутовали о напретку, као и о израженим недостацима, оствареном у побољшању услова за одржавање избора. Учесници су подстакли све институције да их обавештавају о напретку у свим овим областима пре следећег дијалога.

У складу са договором између господина Мекалистера, председника Одбора за спољне послове Европског парламента и председнице Народне скупштине, ово је била прва од три рунде дијалога које се одржавају до краја године на тему побољшања услова за одржавање парламентарних избора.

Друга рунда дијалога фокусираће се на дугорочнији циљ побољшања међустраначког дијалога унутар Народне скупштине, укључујући и питања као што су измена Пословника о раду и даља ревизија изборног оквира. Следећа рунда дијалога биће одржана половином новембра у Народној скупштини.

Флекенштајн и Гојковић: Једнаки услови за приступ медијима свим политичким странкама

Након два дана садржајних дискусија Кнут Флекенштајн, посредник из Европског парламента и Маја Гојковић, председница Народне скупштине Републике Србије, дали су следећу изјаву: "Желимо да захвалимо свим политичким групама које су учествовале на ангажовању у конструктивним и садржајним дискусијама о конкретним мерама које се могу предузети како би се спровеле препоруке из Извештаја Европске комисије и ОЕБС/ОДИХР-а у циљу побољшања услова за одржавање парламентарних избора.

Сарадња између Народне скупштине и Европског парламента у оквиру процеса међупартијског дијалога представља важну прилику за политичке актере да испуне очекивања грађана Србије у вези са демократским изборним процесом".

Закључци, како су навели, представљају резултат прве рунде дијалога. Иако су ове нове иницијативе добродошле, оне не решавају све недостатке, те је пре наредног међустраначког дијалога средином новембра потребно предузети кораке како би се даље побољшали услови за одржавање парламентарних избора, навели су Флекенштајн и Гојковић.

Ово нарочито подразумева, како су додали, стварање једнаких услова за све политичке странке које учествују у изборима да имају једнак приступ медијима, нарочито јавним медијским сервисима (РТС, РТВ).

Учесници су истакли да је важно да сви такви предлози буду предмет транспарентних процедура, јавних консултација, као и пуног надзора парламента, пре него што се спроведу. Учесници су такође истакли да је важно да се осигура да се за такве предлоге добије и повратна информација од ОЕБС / ОДХИР-а како би се обезбедило да су у потпуности усклађени са њиховим препорукама.

Гојковић: Поновићу позив парламентарним странкама

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић је рекла раније данас да ће поновити позив парламентарним странкама, као и онима које то нису, али имају утицај на политички живот Србије, да учествују у тим разговорима.

Гојковић је рекла да је задовљна због тога што се већина странака одазвала позиву представника Европског парламента и њеном позиву, као председнице скупштине.

"Ова рунда је била успешна и добро је да смо се вратили у Скупштину", рекла је она.

(Н1, Бета)

Видети још: Завршен други састанак о изборним условима представника власти и опозиције, уз посредовање европских парламентараца

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће црногогорски „Закон о слободи вероисповести“ бити повучен?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер