Početna strana > Hronika > Kiril Kravčenko: Srpske firme NIS-u duguju 31 milijardu dinara
Hronika

Kiril Kravčenko: Srpske firme NIS-u duguju 31 milijardu dinara

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 04. jun 2009.

Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko izjavio je danas da srpske firme NIS-u duguju oko 31 milijardu dinara i naveo da su najveći dužnici državna preduzeća "Srbijagas", "Petrohemija", "Jat ervejz" i "Elektroprivreda".

On je rekao da su predstavnici NIS-a sa svakom od toh kompanija pregovarali, zaustavili rast potraživanja i napravili raspored izmirenja duga.

"Zajedno sa resornim ministarstvima, trudimo se da realizacija tog plana krene. To je vrlo složeno, jasno je da je situacija loša i da postoji deficit u budžetu, ali se nadamo da će nakon rebalansa veći deo državnih preduzeća moći uskoro da plati nagomilane dugove“, rekao je Kravčenko u intervjuu "Ekonomist magazinu".

On je precizirao da su od 31 milijardu potraživanja NIS-a, tri četvrtine dugovanja koja su odavno trebalo da budu izmirena, ali nisu i na njih se obračunavaju kamate.

Na pitanje da li novi većinski vlasnik NIS-a namerava da preuzme neke od kompanija-dužnika, ili da pokrene postupak njihovog stečaja, Kravčenko je rekao da je novom menadžmentu NIS-a trenutno važno da, pre svega, reši sopstvene probleme.

"Analiziramo razne scenarije, ali u većini slučajeva preferiramo da dobijemo novac koji bismo usmerili u razvoj NIS-a, a ne da spasavamo druge kompanije koje posluju s gubitkom“, istakao je Kravčenko.

(Blic)