Хроника

Кирил Кравченко: Српске фирме НИС-у дугују 31 милијарду динара

Штампа
четвртак, 04. јун 2009.

Генерални директор Нафтне индустрије Србије (НИС) Кирил Кравченко изјавио је данас да српске фирме НИС-у дугују око 31 милијарду динара и навео да су највећи дужници државна предузећа "Србијагас", "Петрохемија", "Јат ервејз" и "Електропривреда".

Он је рекао да су представници НИС-а са сваком од тох компанија преговарали, зауставили раст потраживања и направили распоред измирења дуга.

"Заједно са ресорним министарствима, трудимо се да реализација тог плана крене. То је врло сложено, јасно је да је ситуација лоша и да постоји дефицит у буџету, али се надамо да ће након ребаланса већи део државних предузећа моћи ускоро да плати нагомилане дугове“, рекао је Кравченко у интервјуу "Економист магазину".

Он је прецизирао да су од 31 милијарду потраживања НИС-а, три четвртине дуговања која су одавно требало да буду измирена, али нису и на њих се обрачунавају камате.

На питање да ли нови већински власник НИС-а намерава да преузме неке од компанија-дужника, или да покрене поступак њиховог стечаја, Кравченко је рекао да је новом менаџменту НИС-а тренутно важно да, пре свега, реши сопствене проблеме.

"Анализирамо разне сценарије, али у већини случајева преферирамо да добијемо новац који бисмо усмерили у развој НИС-а, а не да спасавамо друге компаније које послују с губитком“, истакао је Кравченко.

(Блиц)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]