Početna strana > Hronika > EK: Zemlje EU mogu da vraćaju izbeglice u Srbiju na osnovu sporazuma o readmisiji
Hronika

EK: Zemlje EU mogu da vraćaju izbeglice u Srbiju na osnovu sporazuma o readmisiji

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 21. septembar 2015.

Evropska komisija saopštila je da, prema sporazumu o readmisiji, sve zemlje EU mogu u Srbiju vraćati imigrante iz trećih zemalja, koji ne dobiju azil u EU.

Portparolka u Evropskoj komisiji Nataša Berto rekla je da su, kad je reč o režimu viza, odnosi sa zemljama izvan EU regulisani sporazumima o readmisiji, koji obavezuju te zemlje da prime nazad imigrante koji ne dobiju azil u EU.

"Cela Evropska unija ima kolektivno takav sporazum o readmisiji sa Srbijom", rekla je predstavnica za štampu u Komisiji.

Ona je navela da članice EU u Srbiju na osnovu toga mogu vraćati i srpske državljane koji ne dobiju azil, a što je povezano i s režimom bez viza za privremena putovanja srpskih državljana u "šengenski prostor" bez granice unutar Unije.

Na pitanje novinara da li Mađarska može vraćati migrante iz Sirije i drugih azijskih i afričkih zemalja u Srbiju, Nataša Berto je precizirala da: "Ono što je uobičajeno sadržano u takvim sporazumima u readmisiji jeste odredba da mogu biti vraćeni državljani trećih zemalja koji prolaze kroz državu s kojom EU ima sporazum o readmisiji i ta zemlja prihvata njihov povratak, ako prethodno dopusti tim licima da prolaze u tranzitu".

Srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ranije danas je za RTS rekao da Srbija može da obezbedi tranzit, ali ne i trajni smeštaj za te ljude.

Ministar za rad Aleksandar Vulin ranije je izjavio da oni migranti koji pređu u Mađarsku i budu evidentirani u toj zemlji, a nakon toga na silu vraćeni u Srbiju, neće biti prihvaćeni.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Nenad Ivanišević je, takođe, izjavio da Srbija neće primiti izbeglice koje Mađarska bude vraćala, makar morala da postavi vojsku na granicu.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner