Хроника

EК: Земље ЕУ могу да враћају избеглице у Србију на основу споразума о реадмисији

Штампа
понедељак, 21. септембар 2015.

Европска комисија саопштила је да, према споразуму о реадмисији, све земље ЕУ могу у Србију враћати имигранте из трећих земаља, који не добију азил у ЕУ.

Портпаролка у Европској комисији Наташа Берто рекла је да су, кад је реч о режиму виза, односи са земљама изван ЕУ регулисани споразумима о реадмисији, који обавезују те земље да приме назад имигранте који не добију азил у ЕУ.

"Цела Европска унија има колективно такав споразум о реадмисији са Србијом", рекла је представница за штампу у Комисији.

Она је навела да чланице ЕУ у Србију на основу тога могу враћати и српске држављане који не добију азил, а што је повезано и с режимом без виза за привремена путовања српских држављана у "шенгенски простор" без границе унутар Уније.

На питање новинара да ли Мађарска може враћати мигранте из Сирије и других азијских и афричких земаља у Србију, Наташа Берто је прецизирала да: "Оно што је уобичајено садржано у таквим споразумима у реадмисији јесте одредба да могу бити враћени држављани трећих земаља који пролазе кроз државу с којом ЕУ има споразум о реадмисији и та земља прихвата њихов повратак, ако претходно допусти тим лицима да пролазе у транзиту".

Српски министар унутрашњих послова Небојша Стефановић раније данас је за РТС рекао да Србија може да обезбеди транзит, али не и трајни смештај за те људе.

Министар за рад Александар Вулин раније је изјавио да они мигранти који пређу у Мађарску и буду евидентирани у тој земљи, а након тога на силу враћени у Србију, неће бити прихваћени.

Државни секретар у Министарству рада Ненад Иванишевић је, такође, изјавио да Србија неће примити избеглице које Мађарска буде враћала, макар морала да постави војску на границу.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]