субота, 27. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Јерменија: Претње турског премијера подсећају на геноцид из 1915.
Хроника

Јерменија: Претње турског премијера подсећају на геноцид из 1915.

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 18. март 2010.

ЈЕРЕВАН – Јерменија је упоредила претње турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана да ће протерати око 100.000 јерменских имиграната са изјавама које су претходиле масовним убиствима Јермена у Отоманском царству током Првог светског рата.

Министар спољних послова Јерменије Едвард Налбандијан изјавио је да такве изјаве „воде апсолутно негативним последицама”, пренела је агенција Ројтерс.

„Догађаји који су довели до геноцида над Јерменима 1915. почели су таквим изјавама”, рекао је Налбандијан на конференцији за новинаре.

Јерменски шеф дипломатије позвао је Турску да предузме кораке ка ратификацији споразума којима би се успоставиле дипломатске везе и отвориле границе две државе.

Анкара и Јереван су у октобру прошле године потписале договор којим би било окончано скоро стогодишње непријатељство, али споразум још није ратификован у парламентима две земље, а владе оптужују једна другу за покушај преправљања текста.

Ердоган је у уторак упозорио да би 100.000 Јермена који живе у Турској, а немају држављанство те земље могло бити депортовано, након што су парламенти САД и Шведске усвојили резолуцију којом су масовна убиства Јермена у Отоманском царству током Првог светског рата означена као геноцид.

Ердоган је оптужио јерменску дијаспору да стоји иза резолуција усвојених у страним парламентима, позивајући Јереван и стране владе да избегну да потпадну под утицај њиховог лобирања.

Анкара је повукла амбасадора из Стокхолма и Вашингтона пошто су шведски и амерички парламенти, у року од недељу дана, усвојили необавезујуће резолуције о геноциду над Јерменима.

Турске власти прихватају да је за време распада Отоманског царства, 1915. године, убијен велики број Јермена, али не и да је било милион и по жртава, нити да је то био геноцид, како упорно тврде у Јеревану.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер