Početna strana > Hronika > Jelko Kacin: Srbiju mnogo koštalo zaklinjanje u Rusiju
Hronika

Jelko Kacin: Srbiju mnogo koštalo zaklinjanje u Rusiju

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 09. decembar 2012.

Iako se Srbija nadala dobijanju uslovnog datuma za početak pregovora sa EU, kako sada stvari stoje, to se neće dogoditi, jer je način odlučivanja kompleksan i nema saglasnosti o tome. Nije isključeno da to u poslednjem trenutku bude odlučeno na samom vrhu - kaže Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Savet ministara spoljnih poslova zemalja članica EU raspravljaće u ponedeljak i utorak o eventualnoj dodeli datuma za početak pregovora sa Srbijom, a njihovi zaključci biće uzeti u obzir na zasedanju Evropskog saveta, koje će biti održano u četvrtak i petak.

Ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić izjavio je juče u Novom Sadu da će Srbija dobiti datum početka pregovora sa EU u junu naredne godine.

U Beogradu se očekivalo mnogo više od sastanka koji počinje naredne nedelje, ali su najavljene tek pohvale za „hrabre odluke srpske vlade”. Diplomate podsećaju na uslove u vezi s Kosovom koji su postavljeni pred Srbiju.

Kao uslove da bi Srbija dobila datum, Kacin navodi ispunjavanje obaveza preuzetih u dosadašnjim dogovorima s Prištinom i primenu integrisanog upravljanja prelazima. Potom dolazi i susret predsednika Srbije i Kosova.

Na pitanje šta je još potrebno učiniti da bi Srbija dobila datum pregovora sa EU, on ponavlja da su neophodni konkretni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i procesuiranje osumnjičenih.

- Mi ne očekujemo da Srbija napravi bilo šta za EU, već očekujemo da to uradi u svoju korist i nadoknadi mnogo toga propuštenog u prošlosti jer je praktično sama sebe bila izolovala i sanjala nešto što ne postoji. Mnogo ju je koštalo zaklinjanje u Rusiju, a jasno je da je budućnost Srbije samo u procesu približavanja EU.

Ponekad je potrebno napraviti korak unazad da bi se uzeo bolji zalet za budućnost. To nije uvek popularno. Ali, ako „Gorenje“ u Valjevu otvori 500 novih radnih mesta, ljudima iz te sredine će biti jasno zašto je put ka EU jedini put za Srbiju - kaže Kacin.

Nataša Bogović

(Blic)