Хроника

Јелко Кацин: Србију много коштало заклињање у Русију

Штампа
недеља, 09. децембар 2012.

Иако се Србија надала добијању условног датума за почетак преговора са ЕУ, како сада ствари стоје, то се неће догодити, јер је начин одлучивања комплексан и нема сагласности о томе. Није искључено да то у последњем тренутку буде одлучено на самом врху - каже Јелко Кацин, известилац Европског парламента за Србију.

Савет министара спољних послова земаља чланица ЕУ расправљаће у понедељак и уторак о евентуалној додели датума за почетак преговора са Србијом, а њихови закључци биће узети у обзир на заседању Европског савета, које ће бити одржано у четвртак и петак.

Министар у Влади Србије Расим Љајић изјавио је јуче у Новом Саду да ће Србија добити датум почетка преговора са ЕУ у јуну наредне године.

У Београду се очекивало много више од састанка који почиње наредне недеље, али су најављене тек похвале за „храбре одлуке српске владе”. Дипломате подсећају на услове у вези с Косовом који су постављени пред Србију.

Као услове да би Србија добила датум, Кацин наводи испуњавање обавеза преузетих у досадашњим договорима с Приштином и примену интегрисаног управљања прелазима. Потом долази и сусрет председника Србије и Косова.

На питање шта је још потребно учинити да би Србија добила датум преговора са ЕУ, он понавља да су неопходни конкретни резултати у борби против организованог криминала и корупције и процесуирање осумњичених.

- Ми не очекујемо да Србија направи било шта за ЕУ, већ очекујемо да то уради у своју корист и надокнади много тога пропуштеног у прошлости јер је практично сама себе била изоловала и сањала нешто што не постоји. Много ју је коштало заклињање у Русију, а јасно је да је будућност Србије само у процесу приближавања ЕУ.

Понекад је потребно направити корак уназад да би се узео бољи залет за будућност. То није увек популарно. Али, ако „Горење“ у Ваљеву отвори 500 нових радних места, људима из те средине ће бити јасно зашто је пут ка ЕУ једини пут за Србију - каже Кацин.

Наташа Боговић

(Блиц)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]