Početna strana > Hronika > Jadranka Joksimović: Srbija će do kraja juna napraviti važan korak na evropskom putu
Hronika

Jadranka Joksimović: Srbija će do kraja juna napraviti važan korak na evropskom putu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 10. jun 2021.

 BEOGRAD - Srbija će do kraja juna, tokom portugalskog predsedavanja, nadamo se, ponovo napraviti važan korak na evropskom putu, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović koja je sa ambasadorkom Portugala Marijom Mendeš da Silva Pinom otvorila onlajn izložbu "Primenjena nostalgija".

"Srbija je spremna i biće spremna (do kraja juna) i međuvladine konferencije za dva klastera, klaster tri - gde ima osam poglavlja i klaster četiri gde imaju četiri poglavlja", rekla je Joksimović otvarajući izložbu upriličenu povodom portugalskog predsedavanja Savetu EU.

"Nadamo se da ćemo do kraja juna, tokom predsedavanja Portugala ponovo napraviti važan korak na EU putu, posle skoro godinu dana što zbog pandemije i nekog zastoja, da ćemo imati visoku političku međuvladinu konferenciju i na najvišem političkom nivou razmatrati sva pitanja vezana za EU i Srbiju kao zemlju koja pristupa", rekla je ona.

Joksimović je rekla da će to biti prilika da definišemo i definitvno potvrdimo ono što smo već prihvatili - novu metodologiju, i da će EU početi sa njenom primenom i to na pristupnom procesu Srbije.

Kao veoma važno za Srbiju, Joksimović je ocenila to što je tokom predsedavanja Portugala urađeno sve neophodno da Srbiji bude pripremljena za nastavak pristupnog procesa po novoj metodologiji.

"Restrukturirali smo sve naše pregovaračke strukture u skladu sa klasterskim pristupom, imenovali koordinatore klastera, pojačali političku i odgovornosti i političko vođenje procesa", rekla je ona.

Ambasadorka Da Silva Pina izrazila je nadu da će izložba doprineti da se naša dva prijateljska naroda, Srbi i Portugalci, još bolje upoznaju kao i da upoznaju svoje prelepe glavne gradove.

Ministarka je koleginici iz Portugala zahvalila na saradnji kao i ambasadorki koja, kako kaže vrlo aktivno i uvek dobronamerno pristupa ne samo politici proširenja već i Srbiji kao kandidatu.

Projekat "Primenjena nostalgija" zamišljen kao serija zajedničkih izložbi dva fotografa, jednog iz Srbije i drugog iz zemlje predsedavajuće EU.

Vanja Karadžić u Lisabonu je fotografisala mesta, događaje, scene i ljude koji su je podsetili na Beograd. Iness d'Orej, posetila je Beograd i fotografisala grad i njegove žitelje objektivom "nostalgičnog" fotografa.

(Tanjug)