четвртак, 19. септембар 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Ивица Дачић: Јерменија и Азербејџан да поштују примирје у складу са споразумом из 1994.
Хроника

Ивица Дачић: Јерменија и Азербејџан да поштују примирје у складу са споразумом из 1994.

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 27. јануар 2015.

Председавајући ОЕБС-у и шеф српске дипломатије Ивица Дачић изразио је забринутост због ситуације на граници Јерменије и Азербејџана и позвао обе стране на поштовање примирја и обустављање непријатељстава, у складу са споразумом из 1994.

Изражавам жаљење због пораста насиља које је довело до губитка живота и позивам обе стране да покажу одговорност и да избегавају кораке који воде даљој ексалацији, наводи се у саопштењу Ивице Дачића које је подржао и генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер.

У саопштењу се истиче да су од кључног значаја за напредак "директни контакти две стране на свим нивоима", уз претходно "пуно поштовање примирја и обуставе непријатељстава".

"Прошлогодишњи састанци председника Јерменије и Азербејџана у Сочију, Њупорту и Паризу били су позитивни кораци у добром правцу.

ОЕБС ће наставити да подстиче директне контакте, али само сукобљене стране могу и морају да спроведу примирје кроз командни ланац, од дна до врха", саопштио је председавајући ОЕБС-у.

Јерменија и Азербејџан деценијама се споре и сукобљавају око Нагорно-Карабаха, области с већинским јерменским становништвом која је припојена Азербејџану током совјетске ере.

У рату за контролу над том облашћу између 1988. и 1994. погинуло је 30.000 људи, а избегло више стотина хиљада.

Примирје је потписано 1994. године, али Баку и Јереван никад нису постигли договор о статусу спорне области, која је и даље званично у саставу Азербејџана.

(РТС)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, Рио Тинто отворити рудник литијума у долини Јадра?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер