Početna strana > Hronika > Istraživanje NSPM: Broj građana koji smatraju da ne treba uvesti sankcije Rusiji porastao sa 82,2 na 84 odsto!
Hronika

Istraživanje NSPM: Broj građana koji smatraju da ne treba uvesti sankcije Rusiji porastao sa 82,2 na 84 odsto!

PDF Štampa El. pošta
petak, 29. jul 2022.

Ubedeljiva većina građana Srbije protivi se uvođenju sankcija Rusiji, članstvu u NATO i članstvu u EU ako je uslov za to priznanje Kosova, a kada je reč o političkim strankama najveću podršku i dalje uživa Srpska napredna stranka (SNS), pokazalo je istraživanje Nove srpske političke misli (NSPM) objavljeno u novom broju Nedeljnika.

Broj građana koji smatraju da ne treba uvesti sankcije Rusiji raste i takav stav sada ima 84 odsto građana. Čak 60 odsto građana kaže da to ne treba uraditi ni ako Evropska unija zapreti sankcijama Srbiji, dok oko 19 odsto ispitanih kaže da bi u tom slučaju trebalo odobriti sankcije.

Broj građana koji smatraju da ne treba uvesti sankcije Rusiji raste i takav stav sada ima 84 odsto građana. Čak 60 odsto građana kaže da to ne treba uraditi ni ako Evropska unija zapreti sankcijama Srbiji

Na pitanje ko bi trebalo da bude glavni spoljnopolitički partner i oslonac Srbije, 35 odsto ispitanija ne zna šta da odgovori, oko 25 odsto navodi Rusiju, a 21,4 odsto EU odnosno Nemačku.

Nešto više od 36 odsto građana podržava ulazak u EU, dok je skoro 44 odsto protiv, ali ako je uslov za to priznanje Kosova, onda je protiv 82 odsto.

Protiv ulaska u NATO je ogromna većina od 88 odsto građana Srbije, a za Otvoreni Balkan zalaže se više od 55 odsto građana.

Kada je reč o rejtingu stranaka, istraživanje je pokazalo da bi sada za Srpsku naprednu stranku glasalo više od 42 odsto ljudi, za socijaliste 9,4 odsto, za opoziciju bez obzira na stranku oko osam osto, za Novi DSS 6,1 posto i za novoosnovanu Srbiju Centar skoro šest odsto.

Prema ovom istraživanju više od pet osto građana podržalo bi Stranku slobode i pravde, Akciju 4,8 odsto, dok je rejting Zavetnika 3,8 odsto ispitanih.

Prema istraživanju NSPM cenzus od tri odsto prešle bi još Dveri, dok se sve ostale stranke nalaze na ispod dva procenta.

(Beta-Nedeljnik)