четвртак, 25. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Игор Шувалов: Русија ће у потпуности изаћи из економске кризе до 2012.
Хроника

Игор Шувалов: Русија ће у потпуности изаћи из економске кризе до 2012.

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 24. септембар 2010.

Русија ће у потпуности изаћи из финансијско-економске кризе 2012. године, изјавио је потпредседник владе Игор Шувалов. Управо до тада унутрашњи бруто производ државе ће достићи обим од пре кризе, а економија ће избити на квалитативно нови ниво.

Игор Шувалов је наступио у Државној думи са извештајем о превладавању кризе. Већина тачака антикризног плана руске владе испуњава се успешно, економија даје позитивне сигнале. На данашњи дан један од клучних задатака је стварање повољне инвестиционе климе, што ће омогућити да се укључе додатни ресурси у модернизацију економије, истакао је Игор Шувалов.

Прворазредна пажња је усмерена на привлачење капитала у руску привреду. На то су усмерени планови за формирање међународног финансијског центра и подршку макроекономске стабилности. Влада ће успети да створи квалитетне услове за стране инвеститоре, који ће се побошљавати из године у годину, што ће омогућити да се оствари модернизација привреде.

Игор Шувалов је посебно подвукао социјално усмерење делатности владе.

Русија као нико други постигла је успех у одређеним мерама подршке становништва, што није полазило за руком другима да постигну, између осталог и економски високоразвијеним земљама, каже Игор Шувалов. Приходи становништва континуирано расту од прошле године. Реални приходи становништва 2010. су скочили за преко 5%, увећане су њихове плате.

Међутим влада Русије тим поводом више пута је критикована. Неки експерти сматрају да таква политика конзервише многе проблеме у економији. Игор Шувалов није сагласан са таквим ставом.

Полазимо од тога да увећање прихода становништва за време кризе пружа могућност за нови талас економског раста, заснован на сасвим другачијој структури економије.

Највише се парламентарци радују томе што ниво социјалне заштите становништва није снижен, а индустрија је кренула да расте, истакао је за Глас Русије шеф комитета за индустријску политику и предузетништво Јевгениј Фјодоров.

Можемо упоредити Руску Федерацију са земљама Европе. Тамо се стално дешавају народни немири. Они су везани за то што држава пребацује проблеме кризе на становништво: смањује плате, пензије. Русија има принципијелно другачији приступ. Приходи становништва расту, док се у европским земљама снижавају. Незапосленост у Русији је мања него у Немачкој, Француској, Енглеској или САД. У току је брза обнова руске економије.

Антикризне мере руске владе ефикасно су одрађене у банкарској сфери. Влади не само да је пошло за руком да спасе банкарски систем од колапса, већ и да избегне велики раст цена. Све до јула инфлација је сигурно падала, али ненормална врућина у августу ју је подстакла. Крајње неповољни временски услови овог лета могу да изврше макар и приметан, али временски ограничен утицај на инфлацију, изјавио је председник Централне банке Сергеј Игнатјев. Али већ на јесен наредне године овај утицај може бити у потпуности исцрпљен, истакао је он.

(Глас Русије)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер