Početna strana > Hronika > Hrvatska: Preminuo Srbin brutalno pretučen u Viškovu kod Rijeke
Hronika

Hrvatska: Preminuo Srbin brutalno pretučen u Viškovu kod Rijeke

PDF Štampa El. pošta
utorak, 11. jun 2019.

U Ogulinu je umro Radoje Petković (63), istaknuti član srpske zajednice u Kastvu, gradiću na primorju, kojeg je još 24. aprila pretukao Ilija Glavić, koga Republika Srpska traži zbog počinjenih ratnih zločina.

Parking gde je premlaćen Radoje Petković / Foto Novi list

Petković, inače član županijske organizacije SDSS-a i čovek koji je izuzetno cenjen kod Srba koji žive u Rijeci, bio je žrtva brutalnog napada na parkiralištu jednog kafića kod Rijeke, gde ga je Glavić (48) napao i nemilosrdno tukao. Čak i kada je Petković pao na tlo, napadač je nastavio sa udaranjem, rukama i nogama. Svedoci su po dolasku policije ćutali. Sve su, međutim, snimile kamere i Glavić je završio u zatvoru.

Ustanovljeno je da je razlog napada bio i taj što je Petković Srbin, ujedno i potpredsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Kastva.

Riječka policija nije objavljivala podatke vezane za motive napada, iako su meštani jasno upozoravali da se radi o sukobu koji je izbio na međunacionalnoj osnovi.

Sve vreme od napada, Petković je bio u komi u riječkoj bolnici, a lekari nisu davali optimistične prognoze jer su povrede glave bile teške. Premešten je pre nekoliko dana u Ogulin gde je umro.

Glavić, koji je rodom iz Bosanskog Broda, živeo je mirno u Hrvatskoj, iako je zbog nedela bio poznat nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Pripadnici srpske zajednice su vest o smrti Petkovića dočekali zgroženi agresijom koja je sve prisutnija prema Srbima u Hrvatskoj, ali i državnim tolerisanjem nasilja.

Sam Radoje Petković bio je miran čovek, građevinski preduzetnik, koji nikada nije učestvovao u bilo kom incidentu, a srpska zajednica ga je izuzetno cenila. Aktivno je učestvovao u radu SDSS-a koji u riječkom kraju nije doživljavao napade kao u nekim drugim delovima Hrvatske.

Napadač Ilija Glavić, međutim, iza sebe ima kriminalnu prošlost i sumnjiči se za tučnjave i premlaćivanja za vreme ratova devedesetih, pa i silovanja u logorima oko Bosanskog Broda.

Tolerisanje netolerancije

Splitska stranka Pametno je reagovala saopštenjem u kojem stoji da za "ovakve izgrede odgovornost snose oni u političkom životu koji otvoreno zagovaraju netoleranciju i neprihvatanje drugih i drugačijih. Dok institucije države tolerišu nesprovođenje zakona, dotle svako misli da može proći nekažnjeno", kažu u stranci Pametno.

SDSS: Jačanje mržnje

Iz SDSS-a već duže vreme upozoravaju na porast međunacionalne mržnje u Hrvatskoj i brutalne napade na Srbe, dok državna vlast ne reaguje. Stvara se atmosfera u kojoj Srbi u Hrvatskoj ne samo da nisu zaštićeni, već su izloženi pravom "lovu na ljude", koji je u ovom slučaju rezultirao i brutalnim ubistvom samo zbog činjenice da je Petković bio druge nacionalnosti.

(Večernje novosti, Jutarnji list)

Videti još: Brač: Uz povike "Ko je od vas Srbin, ko je Srbin?", pretučena četiri mladića i jedna devojka