Хроника

Хрватска: Преминуо Србин брутално претучен у Вишкову код Ријеке

Штампа
уторак, 11. јун 2019.

У Огулину је умро Радоје Петковић (63), истакнути члан српске заједнице у Каству, градићу на приморју, којег је још 24. априла претукао Илија Главић, кога Република Српска тражи због почињених ратних злочина.

Паркинг где је премлаћен Радоје Петковић / Фото Нови лист

Петковић, иначе члан жупанијске организације СДСС-а и човек који је изузетно цењен код Срба који живе у Ријеци, био је жртва бруталног напада на паркиралишту једног кафића код Ријеке, где га је Главић (48) напао и немилосрдно тукао. Чак и када је Петковић пао на тло, нападач је наставио са ударањем, рукама и ногама. Сведоци су по доласку полиције ћутали. Све су, међутим, снимиле камере и Главић је завршио у затвору.

Установљено је да је разлог напада био и тај што је Петковић Србин, уједно и потпредседник Већа српске националне мањине града Каства.

Ријечка полиција није објављивала податке везане за мотиве напада, иако су мештани јасно упозоравали да се ради о сукобу који је избио на међунационалној основи.

Све време од напада, Петковић је био у коми у ријечкој болници, а лекари нису давали оптимистичне прогнозе јер су повреде главе биле тешке. Премештен је пре неколико дана у Огулин где је умро.

Главић, који је родом из Босанског Брода, живео је мирно у Хрватској, иако је због недела био познат надлежним институцијама Босне и Херцеговине.

Припадници српске заједнице су вест о смрти Петковића дочекали згрожени агресијом која је све присутнија према Србима у Хрватској, али и државним толерисањем насиља.

Сам Радоје Петковић био је миран човек, грађевински предузетник, који никада није учествовао у било ком инциденту, а српска заједница га је изузетно ценила. Активно је учествовао у раду СДСС-а који у ријечком крају није доживљавао нападе као у неким другим деловима Хрватске.

Нападач Илија Главић, међутим, иза себе има криминалну прошлост и сумњичи се за тучњаве и премлаћивања за време ратова деведесетих, па и силовања у логорима око Босанског Брода.

Толерисање нетолеранције

Сплитска странка Паметно је реаговала саопштењем у којем стоји да за "овакве изгреде одговорност сносе они у политичком животу који отворено заговарају нетолеранцију и неприхватање других и другачијих. Док институције државе толеришу неспровођење закона, дотле свако мисли да може проћи некажњено", кажу у странци Паметно.

СДСС: Јачање мржње

Из СДСС-а већ дуже време упозоравају на пораст међунационалне мржње у Хрватској и бруталне нападе на Србе, док државна власт не реагује. Ствара се атмосфера у којој Срби у Хрватској не само да нису заштићени, већ су изложени правом "лову на људе", који је у овом случају резултирао и бруталним убиством само због чињенице да је Петковић био друге националности.

(Вечерње новости, Јутарњи лист)

Видети још: Брач: Уз повике "Ко је од вас Србин, ко је Србин?", претучена четири младића и једна девојка

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]