Početna strana > Hronika > Hoze Pablo Barajbar: Dik Marti izneo dovoljno činjenica za pokretanje istrage
Hronika

Hoze Pablo Barajbar: Dik Marti izneo dovoljno činjenica za pokretanje istrage

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 24. januar 2011.

Beograd -- Bivši forenzičar Unmika Hoze Pablo Barajbar, koji je istraživao "žutu kuću", smatra da Martijev izveštaj nudi dovoljno činjenica za pokretanje krivične istrage.

Barajbar je za "Večernje novosti" izjavio da se podaci iz izveštaja Dika Martija poklapaju sa nekim njegovim podacima do kojih je došao dok je bio na Kosovu.

"U izveštaju Dika Martija ima dovoljno činjenica za pokretanje krivične istrage, ali to je sada preliminaran izveštaj", rekao je Barajbar.

"On će ga predstaviti javnosti, ali nadležni moraju da budu motivisani da pokrenu krivičnu istragu", kazao je Hoze Pablo Barajbar.

On je naveo da se podaci iz Martijevog izveštaja poklapaju sa nekim njegovim podacima, do kojih je došao dok je bio na Kosovu.

"Naročito mi je drago zbog jedne stvari koju sam stalno ponavljao, ali niko je nije slušao - da je u Kuksu u Albaniji postojao logor. O tome sam javno govorio dok sam bio na Kosovu. To je istina koju niko nije prihvatio”, kazao je on.

“Video sam taj logor, ali su ljudi na Kosovu to poricali. Sledeća stvar su grobovi u kojima su zakopane neidentifikovane osobe koje je naveo Dik Marti, a koje smo i mi našli u mestu Bicaj u okolini Kuksa. To je takođe zanimljivo", naveo je Barajbar.

"Uopšteno govoreći, Martijev izveštaj sadrži mnoge stvari za koje smo mi čuli ili videli. To nije toliko novo, ali to što je on tamo napisao, daleko je izraženije i povezanije. Neko je, napokon, povezao sve činjenice i napravio celu sliku. To je veoma važno", zaključio je biovši forenzičar Unmika.

(B92)