Хроника

Хозе Пабло Барајбар: Дик Марти изнео довољно чињеница за покретање истраге

Штампа
понедељак, 24. јануар 2011.

Београд -- Бивши форензичар Унмика Хозе Пабло Барајбар, који је истраживао "жуту кућу", сматра да Мартијев извештај нуди довољно чињеница за покретање кривичне истраге.

Барајбар је за "Вечерње новости" изјавио да се подаци из извештаја Дика Мартија поклапају са неким његовим подацима до којих је дошао док је био на Косову.

"У извештају Дика Мартија има довољно чињеница за покретање кривичне истраге, али то је сада прелиминаран извештај", рекао је Барајбар.

"Он ће га представити јавности, али надлежни морају да буду мотивисани да покрену кривичну истрагу", казао је Хозе Пабло Барајбар.

Он је навео да се подаци из Мартијевог извештаја поклапају са неким његовим подацима, до којих је дошао док је био на Косову.

"Нарочито ми је драго због једне ствари коју сам стално понављао, али нико је није слушао - да је у Куксу у Албанији постојао логор. О томе сам јавно говорио док сам био на Косову. То је истина коју нико није прихватио”, казао је он.

“Видео сам тај логор, али су људи на Косову то порицали. Следећа ствар су гробови у којима су закопане неидентификоване особе које је навео Дик Марти, а које смо и ми нашли у месту Бицај у околини Кукса. То је такође занимљиво", навео је Барајбар.

"Уопштено говорећи, Мартијев извештај садржи многе ствари за које смо ми чули или видели. То није толико ново, али то што је он тамо написао, далеко је израженије и повезаније. Неко је, напокон, повезао све чињенице и направио целу слику. То је веома важно", закључио је биовши форензичар Унмика.

(Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]