Početna strana > Hronika > Henri Kisindžer: Mislim da je ponuda da Ukrajina uđe u NATO bila teška greška, koja je i dovela do ovog rata
Hronika

Henri Kisindžer: Mislim da je ponuda da Ukrajina uđe u NATO bila teška greška, koja je i dovela do ovog rata

PDF Štampa El. pošta
subota, 27. maj 2023.

NjUJORK, 27. maj /TASS/. Želja SAD da učini Ukrajinu članicom NATO-a bila je ozbiljna greška i dovela je do sadašnjeg sukoba, rekao je bivši američki državni sekretar i savetnik za nacionalnu bezbednost Henri Kisindžer u intervjuu za „Vol Strit DŽurnal“ objavljenom u petak .

Prema njegovim rečima, Rusija je vekovima uživala značajan uticaj u regionu, ali je njen sopstveni stav prema Evropi bio ambivalentan s obzirom na to da je Rusija bila zainteresovana da neguje veze sa njom radi sopstvenog razvoja, ali je bila oprezna prema potencijalnim pretnjama koje dolaze sa Zapada.

Kisindžer smatra da je upravo ta ambivalentnost dovela i do sukoba u Ukrajini. „Mislim da je ponuda da se Ukrajina stavi u NATO bila teška greška i dovela do ovog rata“, rekao je on.

Uz to, on je dodao da je Bajdenova administracija uradila "mnoge stvari" kako treba. „Podržavam ih u Ukrajini“, kaže on.

Kisindžer danas slavi stoti rođendan

„Iz moje perspektive, rat u Ukrajini je dobijen, u smislu sprečavanja ruskog napada na savezničke nacije u Evropi“, insistirala je visoka američka politička ličnost. On, međutim, smatra da postoje „druge opasnosti koje mogu izaći iz Rusije”.

Kisindžer 27. maja slavi stoti rođendan. On je jedini zvaničnik u istoriji SAD koji je bio i državni sekretar i predsednički savetnik za nacionalnu bezbednost. Smatra se da je patrijarһ američke diplomatije, vođen svojim pragmatizmom u spoljnopolitičkim pitanjima, jer je igrao ključnu ulogu u oblikovanju politike Vašingtona 1970-ih po širokom spektru pitanja.

(TASS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner