Početna strana > Hronika > Haški tribunal: Ratko Mladić odbio da odgovara na pitanja Radovana Karadžića
Hronika

Haški tribunal: Ratko Mladić odbio da odgovara na pitanja Radovana Karadžića

PDF Štampa El. pošta
utorak, 28. januar 2014.

General Ratko Mladić je položio zakletvu da će da svedoči na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu, ali nije želeo da odgovara na pitanja, već je insistirao da pročita svoju pisanu izjavu.

Karadžiću (68) i Mladiću (70) Tribunal u odvojenim procesima sudi po istoj optužnici koja ih tereti za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

Mladić je, na sedam pitanja koje mu je Karadžić, koji se brani sam, dao isti odgovor:

- Gospodine predsedniče, ja ne mogu i ne želim da svedočim zbog svog zdravstvenog stanja. Prema savetu advokata, izjavljujem da zadržavam pravo da ne svedočim i odbijam da svedočim zbog mogućnosti da ugrozim zdravlje i svoja prava kao optuženog na mom suđenju - rekao je Mladić.

Karadžićeva pitanja glasila su:

"Da li ste me ikad informisali, usmeno ili pismeno, da će zarobljenici iz Srebrenice biti streljani; da se streljaju ili da su streljani?"

"Da li smo imali bilo kakav sporazum da građane Sarajeva valja podvrgnuti granatiranju i snajperisanju?"

"Šta su bili razlozi za granatiranje i snajperisanje Sarajeva? Da li ste me o tome informisali?"

"Da li smo mi imali bilo kakav dogovor da proteramo Muslimane i Hrvata sa teritorija pod srpskom kontrolom?".

Raspravno veće odlučilo je da Mladića ne obavezuje da odgovara na ta pitanja, iako je imalo tu mogućnost. Sudije su protumačile da je Mladić iskoristio pravo da ne odgovara na pitanja kako ne bi okrivio samog sebe.

Iako je Mladić posle rasprave sa sudskim većem pristao da položi zakletvu, on je nakon svakog Karadžićevog pitanja rekao da "ne može i ne želi da svedoči iz zdravstvenih razloga" i da štiti svoja prava.

- Na savet svog pravnog tima, branim svoje pravo da ne svedočim, odbijam da svedočim -  rekao je Mladić i naveo da bi svedočenjem dalje ugrozio svoje zdravlje i otežao svoju poziciju u procesu koji se vodi protiv njega.

Šta je Mladić rekao Karadžiću u prolazu

Dok su ga stražari izvodili iz sudnice, Mladić je, prolazeći pored Karadžića, rekao: "Radovane, hvala ti i mnogo izvini, ne daju idioti... Brane NATO, idioti, NATO bombe i osiromašeni uranijum".

Mladić je nekoliko puta zatražio da pročita svoju izjavu, ali je predsedavajući sudija O-Gon Kvon to odbio. I Karadžić je na početku ispitivanja rekao da želi da Mladić pročita izjavu koju je spremio za ovo ročište, ali je sudsko veće ponovo navelo da to nije u skladu sa pravilima.

Karadžić je zatim Mladića pitao nekoliko pitanja o Srebrenici i opsadi Sarajeva, ali nije dobio odgovore na svoja pitanja.

- Uprkos svim rizicima, voleo bih da Mladić pročita svoju izjavu, ali ću poštovati svaku odluku suda - rekao je Karadžić kada je završio sa svojim pitanjima.

Njegov savetnik Piter Robinson zatražio je da sudsko veće "ipak obeleži Mladićevu izjavu, u slučaju da se ona pojavi u nastavku procesa", ali predsedavajući sudija O-Gon Kvon je rekao da ne vidi osnov za tako nešto.

Sud odbio Mladića, mora da svedoči

Mladićev advokat Branko Lukić je zatražio da njegov klijent, zbog narušenog zdravlja, ne svedoči i naveo da se u suprotnom krše njegova ljudska prava, ali je sudsko veće odbilo taj zahtev.

On je istakao da prisiljavanje Mladića da svedoči u predmetu negira njegovo pravo na čutanje. Zahtev Mladićevog advokata je odbijen.

Zastupnici Radovana Karadžića su naveli da su svesni Mladićevog stanja, ali da smatraju da je njegovo svedočenje veoma važno.

- Doktor Karadžić zna da je Mladiću teško, da on nije dobro, ali traži od njega da na ovom svedočenju da sve od sebe i da pruži najbolje moguće svedočenje. On se tako bori ne samo za slobodu, već i za kontiunitet Republike Srpske -  naveli su oni.

Mladić je prvo odbio da položi zakletvu i naveo da ne priznaje Haški tribunal, nazivajući ga "satanskim", a zatim je od predsedavajućeg sudije O-Gon Kvona zatražio da pročita svoju izjavu.

- Ja ovaj Haški tribunal ne podnosim niti ga priznajem i ne mogu pred njim da svedočim ni da se zaklinjen jer je to pritisak na mene kao ličnost, na moje zdravlje i moj narod - kazao je Mladić kada je pozvan da ustane i da da svečanu zakletvu.

- Uz svo uvažavanje Karadžića i njegove napore koje čini i koje je činio za spas našeg naroda, a i ja sam doprinio da učinimo ponešto dobroga. Ne bih želio da propadne ovo suđenje, pa ako imate mogućnosti i vremena da saslušate sedam strana koje sam ja napisao uoči Svetog Save, a danas je njegova slava. Ako vam to nije na odmet ja bih to pročitao, pa posle mogu da se zakune -  rekao je Mladić nazvavši Haški sud "satanistički".

Mladić otišao po protezu

General Ratko Mladić je posle kratke prepirke sa sudskim većem položio zakletvu i pristao da svedoči na suđenju Radovanu Karadžiću. Njegovo svedočenje je počelo sa malim kašnjenjem, jer je zatražio od čuvara da mu donesu protezu koju je zaboravio u svojoj ćeliji.

Mladić sudiji: Ne budi nervozan, i u Koreji druga zvona zvone

Predsedavajući sudija ga je potom prekinuo i upozorio da ga može teretiti za nepoštovanje suda, ukoliko nastavi i ne položi zakletvu.

Mladić je tada ipak pročitao zakletvu, poručio sudiji da "ne bude nervozan, jer zna da i u Koreji druga zvona zvone" i zatražio da mu donesu zube.

Njega je odbrana Radovana Karadžića pozvala da svedoči u procesu koji se vodi protiv Karadžića po 11 tačaka optužnice, među kojima je i ona za genocid u Srebrenici.

Suđenje Karadžiću počelo je 26. oktobra 2009. godine. Tužilaštvo je završilo izvođenje svojih dokaza u maju 2012. godine, dok je izvođenje dokaza odbrane počelo je 16. oktobra 2012. godine.

Tribunal Karadžiću i Mladiću u odvojenim procesima sudi za ratne zločine i genocid tokom rata u BiH.

Ukoliko se Mladić pojavi u sudnici, ovo će biti prvi put da se dve najmoćnije figure Rata u Bosni pojave u javnosti zajedno.

(Srna - Klix.ba)