Početna strana > Hronika > Hašim Tači: Vlada ne sme da dozvoli opštinama na severu Kosova da deluju van kontrole institucija za sprečavanje koronavirusa
Hronika

Hašim Tači: Vlada ne sme da dozvoli opštinama na severu Kosova da deluju van kontrole institucija za sprečavanje koronavirusa

PDF Štampa El. pošta
subota, 04. april 2020.

 Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da je situacija u opštinama na severu Kosova "neprihvatljiva" i da je ona rezultat nepažnje i neodgovornosti kosovske vlade koja treba da pomaže i štiti građane i teritorijalni integritet zemlje.

"Vlada Republike Kosovo ne sme dozvoliti opštinama na severnom delu Kosova da deluju van kontrole institucija i tela nadležnih za sprečavanje pandemije kovid-19, stvarajući tako nelegalni operativni prostor za srpske vlasti na teritoriji naše države", napisao je Tači na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, sve mere koje preduzimaju zdravstvene ustanove i mere reda i zakona vlada treba da sprovodi na celoj teritoriji Kosova.

"Kao predsednik, sa velikom zabrinutošću pratim situaciju na severu Republike Kosovo. Pozivam Vladu Kosova da ispuni svoje odgovornosti prema našim građanima, svim zajednicama, na celoj teritoriji", napisao je Tači.

Kao predsednik, sa velikom zabrinutošću pratim situaciju na severu Republike Kosovo. Pozivam Vladu Kosova da ispuni svoje odgovornosti prema našim građanima, svim zajednicama, na celoj teritoriji

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu za prištinske medije je izjavio da je Ministarstvo zdravstva Kosova u potpunosti uključeno u situaciji u opštinama Severna Mitrovica i Zvečan, koje su za sada žarište koronavirusa u ovom delu Kosova.

Prema njegovim rečima, ministar zdravstva Kosova Arben Vitia je u stalnoj komunikaciji sa gradonačelnicima tih opština i odgovornima iz oblasti zdravstva.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova i javne administracije DŽeljalj Svečlja je takođe izjavio da je karantinska mera za opštine Severna Mitrovica i Zvečan uspostavljena u potpunoj koordinaciji centralnih institucija (Ministarstva zdravlja) i lokalnih vlasti.

"Kosovska policija preduzima sve mere da to u potpunosti sprovede", rekao je on za portal koha.net.

U subotu su na Ibarskom mostu u Mitrovici stacionirani kosovska policija i italijanski karabinjeri, ne dozvoljavajući građanima da uđu u severni deo.

(Beta)