Хроника

Хашим Тачи: Влада не сме да дозволи општинама на северу Косова да делују ван контроле институција за спречавање коронавируса

Штампа
субота, 04. април 2020.

 Председник Косова Хашим Тачи оценио је да је ситуација у општинама на северу Косова "неприхватљива" и да је она резултат непажње и неодговорности косовске владе која треба да помаже и штити грађане и територијални интегритет земље.

"Влада Републике Косово не сме дозволити општинама на северном делу Косова да делују ван контроле институција и тела надлежних за спречавање пандемије ковид-19, стварајуц́и тако нелегални оперативни простор за српске власти на територији наше државе", написао је Тачи на Фејсбуку.

Према његовим речима, све мере које предузимају здравствене установе и мере реда и закона влада треба да спроводи на целој територији Косова.

"Као председник, са великом забринутошц́у пратим ситуацију на северу Републике Косово. Позивам Владу Косова да испуни своје одговорности према нашим грађанима, свим заједницама, на целој територији", написао је Тачи.

Као председник, са великом забринутошц́у пратим ситуацију на северу Републике Косово. Позивам Владу Косова да испуни своје одговорности према нашим грађанима, свим заједницама, на целој територији

Портпарол Владе Косова Перпарим Криезиу за приштинске медије је изјавио да је Министарство здравства Косова у потпуности укључено у ситуацији у општинама Северна Митровица и Звечан, које су за сада жариште коронавируса у овом делу Косова.

Према његовим речима, министар здравства Косова Арбен Витиа је у сталној комуникацији са градоначелницима тих општина и одговорнима из области здравства.

Вршилац дужности министра унутрашњих послова и јавне администрације Џељаљ Свечља је такође изјавио да је карантинска мера за општине Северна Митровица и Звечан успостављена у потпуној координацији централних институција (Министарства здравља) и локалних власти.

"Косовска полиција предузима све мере да то у потпуности спроведе", рекао је он за портал коха.нет.

У суботу су на Ибарском мосту у Митровици стационирани косовска полиција и италијански карабињери, не дозвољавајуц́и грађанима да уђу у северни део.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]