Početna strana > Hronika > Haris Silajdžić pozdravio rezoluciju američkog Kongresa o BiH
Hronika

Haris Silajdžić pozdravio rezoluciju američkog Kongresa o BiH

PDF Štampa El. pošta
sreda, 13. maj 2009.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je Rezoluciju o BiH u kojoj se ističe potreba da se u BiH obave ustavne reforme i naglašava značaj stalnog američkog angažmana u partnerstvu sa EU.

''Rezolucijom se poziva na hitnu ustavnu reformu koja će omogućiti BiH da radi u pravcu stvaranja efikasne i delotvorne države, sposobne da ispuni domaće i međunarodne obaveze, posebno u vezi sa punim prijemom u EU i NATO'', navodi se u saopštenju.

U rezoluciji se naglašava da bi SAD trebalo da imenuju specijalnog izaslanika za Balkan, koji može da radi u partnerstvu sa EU i političkim liderima BiH na olakšavanju usvajanja reformi na svim nivoima vlasti i društva, dok u isto vreme pomaže političkom napretku u ostalim zemljama balkanskog regiona.

Kongres SAD smatra da ustavna reforma treba da promoviše demokratske principe i stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora u Bosni i Hercegovini.

U dokumentu se insistira da treba uložiti snažne napore u BiH i u Haškom tribunalu "kako bi pravda bila zadovoljena za žrtve ratnih zločina".

Rezolucijom 171 ne preporučuje se zatvaranje OHR-a dok Savet za sprovođenje mira ne zaključi da je reformama u BiH ispunjeno pet ciljeva i dva uslova koje je Savet postavio.

Predstavnički dom u rezoluciji preporučuje da SAD blisko sarađuju sa EU i pruže joj podršku u tranziciji po zatvaranju OHR-a, kako bi se osiguralo da specijalni izaslanik EU ima ovlašćenja i instrumente kojima može da efikasno upravlja poslovima u BiH.

Rezolucija se poziva i na zaključke Venecijanske komisije o neefikasnosti državnih institucija i njene preporuke za njihovo jačanje.

Ističući da je dominantna namera rezolucije usklađivanje novog ustava BiH sa standardima definisanim Evropskom poveljom o ljudskim pravima, u saopštenju se navodi da ona ima posebnu težinu jer je donesena u sedmici koja prethodi poseti potpredsednika SAD DŽozefa Bajdena BiH.

Rezoluciju koju je juče usvojio Predstavnički dom američkog kongresa predložio je kongresmen Hauard Berman 13. februara.

Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić pozdravio je rezoluciju američkog Kongresa.

"Usvajanje ove Rezolucije, u kombinaciji sa predstojećom posetom američkog potpredsednika, konkretizuje planove za snažniji anganžman SAD u našoj zemlji, i navodi mere koje moraju biti preduzete s ciljem izgradnje potpuno demokratske i funkcionalne države BiH", rekao je Silajdžić.

Silajdžić je naveo da se "rezolucijom precizira da je Dejtonski sporazum uključivao mnoge kompromise koji su bili nametnuti potrebom da se sačuvaju ljudski životi, ali koji su otežali napore da se razviju efikasne i efektivne političke institucije".

Tim dokumentom se naglašava da "trenutno ustavno uređenje BiH nije ni efikasno ni racionalno, i da državne institucije treba da pojačaju efektivnost i demokratičnost, kako bi zemlja mogla krenuti ka članstvu u Evropskoj uniji".

(RTS)