Хроника

Харис Силајџић поздравио резолуцију америчког Конгреса о БиХ

Штампа
среда, 13. мај 2009.

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је Резолуцију о БиХ у којој се истиче потреба да се у БиХ обаве уставне реформе и наглашава значај сталног америчког ангажмана у партнерству са ЕУ.

''Резолуцијом се позива на хитну уставну реформу која ће омогућити БиХ да ради у правцу стварања ефикасне и делотворне државе, способне да испуни домаће и међународне обавезе, посебно у вези са пуним пријемом у ЕУ и НАТО'', наводи се у саопштењу.

У резолуцији се наглашава да би САД требало да именују специјалног изасланика за Балкан, који може да ради у партнерству са ЕУ и политичким лидерима БиХ на олакшавању усвајања реформи на свим нивоима власти и друштва, док у исто време помаже политичком напретку у осталим земљама балканског региона.

Конгрес САД сматра да уставна реформа треба да промовише демократске принципе и стварање јединственог економског простора у Босни и Херцеговини.

У документу се инсистира да треба уложити снажне напоре у БиХ и у Хашком трибуналу "како би правда била задовољена за жртве ратних злочина".

Резолуцијом 171 не препоручује се затварање ОХР-а док Савет за спровођење мира не закључи да је реформама у БиХ испуњено пет циљева и два услова које је Савет поставио.

Представнички дом у резолуцији препоручује да САД блиско сарађују са ЕУ и пруже јој подршку у транзицији по затварању ОХР-а, како би се осигурало да специјални изасланик ЕУ има овлашћења и инструменте којима може да ефикасно управља пословима у БиХ.

Резолуција се позива и на закључке Венецијанске комисије о неефикасности државних институција и њене препоруке за њихово јачање.

Истичући да је доминантна намера резолуције усклађивање новог устава БиХ са стандардима дефинисаним Европском повељом о људским правима, у саопштењу се наводи да она има посебну тежину јер је донесена у седмици која претходи посети потпредседника САД Џозефа Бајдена БиХ.

Резолуцију коју је јуче усвојио Представнички дом америчког конгреса предложио је конгресмен Хауард Берман 13. фебруара.

Члан Председништва БиХ Харис Силајџић поздравио је резолуцију америчког Конгреса.

"Усвајање ове Резолуције, у комбинацији са предстојећом посетом америчког потпредседника, конкретизује планове за снажнији анганжман САД у нашој земљи, и наводи мере које морају бити предузете с циљем изградње потпуно демократске и функционалне државе БиХ", рекао је Силајџић.

Силајџић је навео да се "резолуцијом прецизира да је Дејтонски споразум укључивао многе компромисе који су били наметнути потребом да се сачувају људски животи, али који су отежали напоре да се развију ефикасне и ефективне политичке институције".

Тим документом се наглашава да "тренутно уставно уређење БиХ није ни ефикасно ни рационално, и да државне институције треба да појачају ефективност и демократичност, како би земља могла кренути ка чланству у Европској унији".

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]