Početna strana > Hronika > Haris Silajdžić: Nema dobrih odnosa dok Srbija ne prizna odgovornost za zločine
Hronika

Haris Silajdžić: Nema dobrih odnosa dok Srbija ne prizna odgovornost za zločine

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 12. jul 2009.

U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice juče je obeležena 14. godišnjica tragičnih srebreničkih događaja iz jula 1995. godine. U prisustvu više hiljada najbližih srodnika, predstavnika vlasti BiH, međunarodne zajednice, kako je saopšteno, sahranjeni su posmrtni ostaci 534 žrtve. Bošnjački član Predsedništva BiH Haris Silajdžić poručio je sa skupa da bi bilo „veoma značajno kada bi i Srbija usvojila rezoluciju Evropskog parlamenta kojom su sve zemlje Evrope pozvane da 11. jul obeležavaju kao dan sećanja na Srebrenicu“. To bi, prema Silajdžiću, bila i „počast žrtvama“, ali i „vraćanje nade u zajedničku budućnost na ovim prostorima“.

- Našim susedima, a posebno Srbiji, poručujem sa ovog mesta da želimo dobrosusedske odnose, ali da to nije moguće dok Srbija ne prizna odgovornost za zločine koje je počinio prethodni režim, i dok drži Mladića na slobodi. Priznanje nije znak slabosti, već znak snage i hrabrosti - poručio je Silajdžić Srbiji juče iz Potočara.

Dobro obezbeđenim putem kroz Bratunac, koji su pokrivale jake patrole policije, a nadgledali predstavnici međunarodnih snaga, juče ujutru u Potočare su u dugim kolonama satima ulazili učesnici jučerašnjeg skupa. Predstavnici diplomatskog kora u Potočare su stigli zajedno, bez vidnog obezbeđenja, jedino su američkog ambasadora Čarlsa Ingliša svo vreme čuvali vidno prisutni naoružani bodigardovi koji su sve vreme držali na oku i novinare i ljude okolo. Sam ambasador, odmah na ulazu u Memorijalni centar izjavio je da sve što okolo vidi, doživljava „veoma emotivno“, dodavši tek da nije dobro što se obeležavanju srebreničke tragedije dodaje „politička nota“. Oko podneva, kada je verski deo skupa uveliko počeo, u prostor Memorijalnog centra, uz odobravanje okupljenih, stigle su predstavnice Žena u crnom iz Beograda, koje su oko velikog mermernog spomenika razvile crni transparent „Ne zaboravimo genocid u Srebrenici“.

Ingliš je prvi i govorio na skupu, podsetivši na reči američkog predsednika Obame da su srebrenički događaji „velika mrlja na kolektivnoj savesti čovečanstva“.

- Moramo priznati da svet nije ništa učinio da spreči pokolj koji se ovde desio. Oni koji poriču srebrenički genocid, koji ga minimiziraju čine da mrlja postane još veća - proučio je američki ambasador uz poruku okupljenima da „američki narod saoseća u tuzi Srebrenice“.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko rekao je da u Potočarima oseća - nemoć, i da nema reči da opiše „tugu koju oseća“.

- Istina i pravda, a ne osveta su put ka miru. Ipak, najveći spomenik žrtvama Srebrenice jeste Bosna i Hercegovina. Svim rahmetlijama u Potčarima želim rahmet i dženet - rekao je Incko.

Na spomen-obeležje stradalim Bošnjacima venac je juče položila i delegacija Vlade Republike Srpske, koju su predvodili ministar trgovine Predrag Gluhaković i ministar za izbeglice Omer Branković.

U Bratuncu danas će, na Petrovdan, biti obeležena godišnjica stradanja Srba u poslednjem ratu.

(Glas javnosti)