Početna strana > Hronika > Gugl uložio žalbu na rekordnu kaznu Evropske komisije u iznosu 4,3 milijarde evra zbog kršenja pravila o tržišnoj utakmici operativnim sistemom Android za mobilne telefone
Hronika

Gugl uložio žalbu na rekordnu kaznu Evropske komisije u iznosu 4,3 milijarde evra zbog kršenja pravila o tržišnoj utakmici operativnim sistemom Android za mobilne telefone

PDF Štampa El. pošta
sreda, 10. oktobar 2018.

Poznati svetski internet pretraživač Gugl uložio je prigovor na rekordnu kaznu Evropske komisije u iznosu 4,3 milijarde evra zbog kršenja pravila o tržišnoj utakmici operativnim sistemom Android za "pametne" telefone i tablete.

Gugl je žalbu predao Evropskom sudu pravde u utorak, samo dan uoči isteka roka.

Osim rekordne kazne, Evropska komisija je Guglu takođe naložila da iz korena promeni model poslovanja vezan za Android.

Gugl, prema oceni EK, zloupotrebljava tržišnu moć za vlastitu korist. Tako traže od proizvođača da na uređaje instaliraju njegove aplikacije za pretraživanje i preglede kako bi imali pristup Gugl prodavnici aplikacija.

Nekim dobavljačima plaćaju za instaliranje isključivo Gugl pretrage, te ograničavaju mogućnost proizvođača da prodaju alternativne verzije Androidu, konstatirala je Komisija.

"Gugl je koristio Android kao instrument za učvršćivanje dominantnog statusa svoje tražilice", rekla je prilikom izricanja kazne evropska poverenica za tržišnu konkurenciju Margret Vestager.

Gugl je signalizirao da u slučaju da bude primoran da menja poslovni model, Android možda više neće biti besplatan softver.

Tehnološki džin već je najavio da će se žaliti na odluku EK, što bi moglo da znači dugotrajnu sudsku bitku.

(Hina)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner