Хроника

Гугл уложио жалбу на рекордну казну Европске комисије у износу 4,3 милијарде евра због кршења правила о тржишној утакмици оперативним системом Андроид за мобилне телефоне

Штампа
среда, 10. октобар 2018.

Познати светски интернет претраживач Гугл уложио је приговор на рекордну казну Европске комисије у износу 4,3 милијарде евра због кршења правила о тржишној утакмици оперативним системом Андроид за "паметне" телефоне и таблете.

Гугл је жалбу предао Европском суду правде у уторак, само дан уочи истека рока.

Осим рекордне казне, Европска комисија је Гуглу такође наложила да из корена промени модел пословања везан за Андроид.

Гугл, према оцени ЕК, злоупотребљава тржишну моћ за властиту корист. Тако траже од произвођача да на уређаје инсталирају његове апликације за претраживање и прегледе како би имали приступ Гугл продавници апликација.

Неким добављачима плаћају за инсталирање искључиво Гугл претраге, те ограничавају могућност произвођача да продају алтернативне верзије Андроиду, констатирала је Комисија.

"Гугл је користио Андроид као инструмент за учвршћивање доминантног статуса своје тражилице", рекла је приликом изрицања казне европска повереница за тржишну конкуренцију Маргрет Вестагер.

Гугл је сигнализирао да у случају да буде приморан да мења пословни модел, Андроид можда више неће бити бесплатан софтвер.

Технолошки џин већ је најавио да ће се жалити на одлуку ЕК, што би могло да значи дуготрајну судску битку.

(Хина)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]