Početna strana > Hronika > "Gej strejt alijansa": Izbor Brnabićeve istorijski iskorak za LGBT osobe i žene u Srbiji
Hronika

"Gej strejt alijansa": Izbor Brnabićeve istorijski iskorak za LGBT osobe i žene u Srbiji

PDF Štampa El. pošta
petak, 16. jun 2017.

Gej strejt alijansa (GSA) pozdravila je jutros odluku da mandatarka za sastav nove Vlade Srbije bude dosadašnja ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić i ocenila da je to "istorijski iskorak" za sve LGBT osobe i žene u Srbiji.

"Posle njenog prošlogodišnjeg postavljenja za ministarku čime je ujedno postala i prva javno autovana osoba (osoba koja javno govori da je gej) na ministarskoj poziciji u Srbiji i regionu, imenovanje Ane Brnabić za mandatarku Vlade je još jedan ogroman, istorijski iskorak za sve LGBT osobe u Srbiji ali i za sve žene jer će ona ujedno biti i prva premijerka u istoriji Srbije", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ocenjuje da je Brnabićeva "nesumnjivo pokazala stručnost i profesionalnost", ali i da je kao osoba koja otvoreno govori da je pripadnica LGBT zajednice dala veliki doprinos razumevanju te zajednice i smanjenju tenzija prema toj populaciji.

"Ana Brnabić će biti jedna od tek nekoliko javno autovanih premijera/ki u čitavom svetu što je, kao što je već pomenuto, od istorijskog značaja za Srbiju ali i čitav region. Ono što LGBT pokret i LGBT zajednica u Srbiji do pre samo par godina nije mogla da zamisli ni kao mogućnost, danas postaje realnost", navodi se u saopštenju.

GSA je navela i da smatra da će Ana Brnabić ostvariti najveći pomak za LGBT zajednicu u Srbiji "ako svoj premijerski posao bude obavljala vredno i odgovorno a na dobrobit baš svih gradjana i gradjanki Srbije, a bez obzira na njihova bilo koja lična svojstva".

(Beta)